Zdroj: Profimedia

Švédové objevili sexismus už i v pojmenování ulic. Co si teď počnou?

Když chcete v něčem najít za každou cenu problém, tak ho prostě najdete. Ve Švédsku teď zveřejnili zprávu, že pouze 14 procent jmen všech ulic se nějak vztahuje k ženám. A v tom je prý jasná nerovnoprávnost a sexismus. Informoval o tom web thelocal.se.

Jak potvrdil švédský statistický úřad, prakticky ve všech obcích je situace velmi podobná. Existuje ale i několik výjimek - Södertälje, Sävjö, Uppvidinge, Emmaboda a Överkalix. Tam podle studie mají více ženských ulic než mužských. Jaký to má ale důvod, nikdo netuší. Výtky ale míří i tam – většina těchto ulic je na předměstích a ne v centru. Hrůza…

Odborníci upozorňují, že jména ulic se vyvíjela společně s historií a že se nemění tak často. Svět mužů a žen kdysi nebyl založen na rovnoprávnosti a proto nesou ulice častěji mužská jména. Situace se v posledních desetiletích ale mění.

Na to kritici namítají, že sexismus se ale projevuje ve všem. Například průměrná délka „mužských“ ulic je 450 metrů, ale těch „ženských“ pouze 380.

V roce 2011 v Göteborgu proto rozhodli, že polovina nových ulic odkazujících na konkrétní osoby, by měla být pojmenována po ženách. Od té doby několik ulic skutečně změnilo název – žádná žena se ale ani tady opět neobjevila.