Anna Chapman a Edward Snowden

Anna Chapman a Edward Snowden Zdroj: Maxim, ČTK

Anna Chapmanová
Anna Chapmanová
Anna Chapmanová
Anna Chapmanová
Anna Champanová
8
Fotogalerie

Ruská sexy špionka Chapmanová měla svést slavného informátora Edwarda Snowdena

Nejznámější špionka posledních let, Anna Chapmanová, kterou po odhalení v červenci 2010 deportovali z Británie zpět do Ruska, nabídla minulý rok informátorovi Edwardu Snowdenovi sňatek. Snowden, který vynesl do médií tajné informace o celosvětovém sledování telefonů a mailů ze strany bezpečnostních služeb USA, žije od léta 2013 v Moskvě.

Jak tvrdí bývalý agent ruské tajné služby Boris Karpičkov, existoval záměr Chapmanovou na Snowdena „nasadit“, aby ho mohli Rusové více vytěžit. Krásná Anna mu proto nabídla v červenci loňského roku sňatek. Záměr se ale nezdařil. Přitom pro Snowdena by to nebylo nevýhodné. Protože ho Američané zbavili pasu, nemá dnes žádný. Rusko mu povolilo prozatímní azyl na svém území na tři roky. Kdyby si Chapmanovou vzal, mohl dostat ruský pas. O něj ale dnes nestojí. V případě návratu do USA mu ale za vyzrazení státních tajemství hrozí až doživotí.

Chapmanová byla špiónkou v Británii a po svém nuceném návratu do Ruska se věnovala slibné televizní kariéře a je majitelkou vlastní módní značky.

Snowden měl v době, kdy žil ještě v USA, dlouholetý vztah s přítelkyní Lindsay Millsovou. Ta se v létě poměrně nečekaně objevila po jeho boku v Moskvě.