Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: Isifa / LN / Ondřej Němec

JXD: Podle Čechů jsou bohatí prostě grázlové

Causa, kdy televize vystřihla Zemanovy urážky na adresu Zdeňka Bakaly, má zajímavou dohru. Z reakcí čtenářů až mrazí a zdá se, že jsme se ještě pětadvacet let po revoluci nezbavili lokajského myšlení a třídní nenávisti.

Miloš K. Zeman se rozjel na konferenci o volném podnikání a přirovnal podnikatele Zdeňka Bakalu k uprchlému a řádně odsouzenému zločinci Viktorovi Koženému. Když to televize vysílala ze záznamu, samozřejmě Zemanovy urážky vystřihla. Media se začala pohoršovat, a já v článku marně vysvětloval, že nemůžete lidi bezdůvodně přirovnávat ke grázlům, dokonce ani když jste prezident.

Reakce čtenářů byly doslova šokující a daly by se shrnout do věty „ty bohatý je potřeba vosolit vinnej nevinnej!“ Několik ukázek hovořících za vše:

D.P.: Jestli je pan Zdeněk Bakala standartním podnikatelem, tak ať to vysvětlí nájemníkům jeho společnosti RPG. Tohle standartní chování není a pokud je mu jedno tohle, tak to rozhodně není standartní podnikatel, ale pouze to vypovídá o tom, jak si chce pouze nahrabat na úkor českého lidu. Pan prezident Zeman to řekl naprosto trefně.
M.H.: Reflex jako ochránci Bakaly? S tím Bakalou šukáte a nebo šukáte s celou Českou televizí? Cenzura to byla a s právním řádem se běžte laskavě vycpat!
A.S.: Bakala vlastní i Reflex?
Z.P.: Obvykle se snažím být slušná, ale to si snad už děláte prdel? To si vážně myslíte, že jsme všichni tupé ovce a tenhle účelový blaf vám spolknem?
Z.B.: Já jsem přečetla jen půlku článku,protože mě úplně odbouralo sousloví - Bakala je jedním ze standardních podnikatelů. Svrab a neštovice. Někdy se mi ježí vlasy na hlavě z vyjadřování presidenta, ale ruku na srdce, na hrubý pytel hrubá záplata.
P.Š.: Ubohý a trapný Doležal. Zfetovaná loutka Bakalova.
M.H.: Mě také nevadí, že prezident se naváží do Bakaly. Bakala si to zaslouží, je to podle mne cynický žralok, nikoliv podnikatel se sociální inteligencí.

Shrnuto - „kdo je bohatej, je lump, právo neprávo a soudy nesoudy. Bakalovi je potřeba to naložit, protože je podnikatel, oligarcha a milionář, a proto je samozřejmé, že bude dáván do stejné škatulky jako odsouzený Kožený. Je přece všeobecně známo, že za každými penězi, které jsem neukradl já, stojí velký zločin.“ Komunistické myšlení, třídní zášť, přesněji pak závist, bohužel jsou základní hnací motor myšlení většiny národa ještě pětadvacet let po převratu. Pokud si někdo dovolí být bohatý, smí se mu nadávat, dávat ho dohromady s grázly a plivat po něm. Nic jiného si přece nezaslouží, protože má prachy!