iPad Air 2

iPad Air 2 Zdroj: Apple.com

Apple představil novou generaci tenkých tabletů iPad Air 2

Americká společnost Apple představila po roce novou generaci svých počítačových tabletů iPad. Od přístroje iPad Air 2, který je podle marketingového vedení firmy "nejtenčí na světě", Apple očekává, že zastaví pokles jeho podílu v segmentu, který sám založila. Apple na své dnešní prezentaci rovněž oznámil, že od pondělka spouští platební servis Apple Pay, který umožní platit zboží bezdotykově a bez platebních karet majitelům jeho nejnovějších telefonů iPhone 6.

Nový tablet má rychlejší procesor než dosavadní verze a široký je jen 6,1 milimetru, uvedla agentura AP. Stejně jako nejnovější telefony řady iPhone 6 bude vybaven systémem Touch ID, což je technologie pro zabezpečení pomocí otisku prstu. Monitor tabletu bude opatřen antireflexivní vrstvou.

Apple obvykle přichází s novými produkty na podzim, aby těžil ze silné poptávky v předvánočním období. Zatím poslední generaci iPadů představila firma zhruba před rokem. Prodej jejích tabletů se ale v letošním prvním pololetí snížil meziročně o 13 procent na necelých 30 milionů přístrojů.

Hlavním produktem Applu, který je stále firmou s nejvyšší tržní hodnotou na světě, jsou s velkým náskokem telefony iPhone. Delší propad prodeje iPadů ale může ohrozit zhruba 15 procent firemních tržeb, konstatovala agentura Reuters. Akcie Applu po prezentaci klesly o 0,6 procenta.

Celosvětový trh tabletů se po letech prudkého růstu nasytil a nyní výrazně slábne. Podle výzkumné společnosti Gartner letos jeho růst prudce zpomalí na pouhých 11 procent z loňských 55 procent a Apple na něm čelí ostré konkurenci levnějších tabletů s operačním systémem Android od společnosti Google. První iPad uvedl Apple na trh v květnu 2010 a od té doby již firma prodala více než 225 milionů tabletů.

Cena nového iPadu Air 2 bude začínat na 499 dolarech (10.720 Kč) a menší iPad Min bude stát o sto dolarů méně. Konkurent Google ve středu představil svůj nejnovější tablet Nexus 9, který se bude prodávat od 399 dolarů. Oba produkty spolu s tablety dalších výrobců svedou nyní boje o klíčový předvánoční trh. Podle analytiků však nebude snadné zaujmout spotřebitele v době, kdy je trh už přesycen širokou nabídkou přenosných přístrojů s dotykovými displeji.

Šéf Applu Tim Cook také oznámil, že 20. října firma zahájí provoz svého platebního systému Apple Pay, který ohlásila v září. Systém, pro nějž Apple od té doby získal další stovky bank a prodejců, bude konkurovat službě PayPal a dalším elektronickým bezkartovým systémům. Apple Pay bude dostupný zatím jen pro majitele iPhonů 6.

V září Apple uvedl na trh nové telefony iPhone 6 a iPhone 6 Plus a během prvních tří dnů prodal rekordních deset milionů přístrojů. V České republice se tyto telefony začnou oficiálně prodávat v pátek 24. října.

Apple dnes také uvolnil uživatelům nový operační systém pro své osobní počítače s názvem Yosemite. Předvedl rovněž nové počítače iMac s ostřejšími displeji, které už firma používá na svých telefonech, tabletech a laptopech.