Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Dánsko je větší, než si pravděpodobně myslíte

Většina lidí ví, že Grónsko je součástí Dánska. Jak je ale Dánsko veliké ve skutečnosti, vás i tak překvapí. Je totiž 12. největší zemí na světě - tedy větší než Německo, Turecko a Francie dohromady.

Dánové potichu ovládli Grónsko v 18. století, kdy do těchto končin začali vysílat své osadníky a budovali zde první továrny. Postupně ze země vyhnali Nory, kteří se tehdy vzdali bez boje.

Vztah mezi Dánskem a Grónskem se dá přirovnat ke vztahu Skotska a Velké Británie. Grónsko nemá vlastní armádu nebo měnu. Jeden z důvodu, proč se Grónsko zatím neodtrhlo od Dánska je prostý – Dánové posílají Grónsku až půl miliardy dolarů každý rok, což vzhledem k tomu, že tato částka tvoří až 60 procent grónského rozpočtu, není málo. Pokud tuto částku rozpočítáme mezi 57 000 obyvatel, připadne na jednoho až 10 000 dolarů.

Dánové vědí dobře, co dělají – Grónsko je totiž strategicky důležitou oblastí. S postupným táním ledovců se kolem Grónska otevřou nové obchodní cesty pro lodě a pod ledem se také skrývají mnohé nerostné suroviny, které se budou dříve nebo později těžit. Profit z nich přislíbili Dánové Grónsku.