Richard Branson

Richard Branson Zdroj: Profimedia.cz

Mějte si dovolenou, kdy je vám libo, říká zaměstnancům britský podnikatel

Šéf britské sekce společnosti Virgin Group poradil svým zaměstnancům, aby odjeli na dovolenou, kdy chtějí. Nemusí nic hlásit dopředu – ani to, kdy se vrátí.

Svém šéfovi, siru Richardu Bransonovi, nemusí 170 zaměstnanců dopředu říkat, kdy a na jak dlouho odjedou na dovolenou. Informaci o manažerovi, který se ke kroku rozhodl, uveřejnil britský zpravodajský server BBC.

Bransonovi údajně vnukla nápad dcera, která o podobném nápadu slyšela v televizním pořadu TV Netflix.

„Nechávám na zaměstnancích, aby se sami rozhodli, jestli si chtějí dát pauzu na pár hodin, dní, týdnů nebo na celý měsíc,“ uvedl na svém webu, jež citovala BBC, majitel firmy. „Můj předpoklad je ten, že budou-li se cítit zaměstnanci ve stoprocentní pohodě, budou poté výkonnější. Je ale jasné, že jejich absence nemůže ohrozit naše projekty,“ uvádí Branson, což je také jediná jeho podmínka – firma nesmí být kvůli přílišné absenci zaměstnanců nijak poškozená.

„Měli bychom se soustředit na to, co lidé vytvořili, ne kolik hodin v práci strávili,“ myslí si britský miliardář. „Už nemáme pracovní dobu od devíti do pěti, tak není důvod, proč bychom se měli držet zavedených pravidel při plánování dovolené,“ píše dále podnikatel na svých stránkách. Virgin Group zaměstnává celosvětově přes 50 tisíc lidí, operuje v padesáti zemích světa. Rozšířit tento trend plošně se však miliardáři zřejmě nepodaří.