Emil Floriš

Emil Floriš Zdroj: Video Sme.sk

Slovenský kněz, který zpochybnil holocaust, je častým hostem české televize Noe

Emil Floriš před několika dny vyvolal velké pobouření, když ve svém kázání ve slovenské Čadci řekl, že Židé z celé Evropy byli odváženi do koncentračních táborů proto, že byli nenáviděni, a mnohdy si to prý způsobili sami. A že podobný osud čeká teď Romy. Floriš ale nevystupuje jen u sousedů, má své pořady také na televizi Noe, která má sídlo v Ostravě a pobočku v Brně.

 

Floriš s poměrně dlouhými pořady vystupoval na naší televizi Noe například v únoru, dubnu či květnu. Podle některých reakcí diváků je poměrně oblíbeným účinkujícím v této náboženské televize.

Kolem osudu Židů na Slovensku za druhé světové války se vedou spory, ale realita je taková, že po určitém váhání režimu Slovenského štátu byli nakonec i tamní Židé deportováni do koncentračních táborů. Navíc se tak stalo po velmi podrobné domluvě s nacistickým Německem. Celkem bylo odsunuto až 70 tisíc Židů a přežily pouhé tři stovky. Slováci s velkým zájmem arizovali jejich majetek, který byl také rozkrádán a ničen. Samozřejmě na druhé straně existují případy, kdy slovenské rodiny ukrývaly Židy před deportacemi. Jednoznačně se ale jednalo o holocaust.

K tomu ale kněz Emil Floriš říká:

„Dobový spis z Čadce říká, že židé vlastnili v centru hospody, obchody a hotely. Byli tvrdí a chamtiví. Když je odtud odváželi, lidé s tím sice nesouhlasili, ale na druhé straně tady bylo určité nadšení, protože, bohužel, mnohé ožebračili. Hlinkova garda k nim byla mírná, plnila rozkazy. Prezident Tiso byl bezmocný o to víc, že o Osvětimi nikdo nevěděl,“ řekl kněz Floriš a pokračoval:

„Nyní hrozí, že na řadě jsou Romové. A víte proč? Protože zneužívají systém a dobrotu lidí. Jenže těch dobrých lidí ubývá a nastupuje sobectví. Pokud těmto sobcům vezmou z koláče, pak začne něco tvrdého a možná se to nějakým jiným způsobem bude podobat tomu, co dělali se Židy,“ řekl kněz.

„Část projevu kněze Emila Floriše, který se během bohoslužby v Čadci vyjadřoval na adresu Židů a holokaustu, uráží a znevažuje památku obětí,“ uvedla pak pro agenturu SITA Lucia Kollárová, mluvčí ústředního svazu Židovských náboženských obcí na Slovensku.

„Žilinská diecéze se distancuje od každé formy xenofobie,“ řekl také mluvčí této římskokatolické diecéze Zdeno Pupík.