Babiš na Eurozáchodě

Babiš na Eurozáchodě Zdroj: Štěpán Mareš

Hoax Factory: Ministr Babiš zakázal na ministerstvech používat toaletní papír

A nejen tam! Změny zasáhnou všechna ministerstva, a pokud se myšlenka v praxi osvědčí, přejdou na nový systém všechny úřady státní správy i místních samospráv. Ministerstva zemědělství a životního prostředí si k tomu přidala ještě jeden experimentální úsporný projekt.

Ministr Andrej Babiš — v souladu se svými předvolebními sliby — zavedl ve státní správě další významné úspory, které ušetří státní kase ročně obrovské peníze na přímých i nepřímých nákladech. Po centrálním nákupu toaletního papíru v prvním pololetí letošního roku, při němž oproti decentralizovaným nákupům za vlády ODS již ušetřil tři tisíce osm set korun, přistoupil Babiš k hloubkovému auditu účinnosti užívání toaletního papíru na ministerstvech.

Audit přinesl otřesná zjištění. Jednak — někteří úředníci používali až čtyři čtverečky, za druhé: Čistota jejich řití neodpovídala standardům, které Andrej Babiš po svých úřednících požaduje. Proto pan ministr zúročil své bohaté životní zkušenosti, především ty z obchodů v Maroku a se syrskými partnery, a nařídil úředníkům ministerstev, jak činí arabská kultura odnepaměti, vytírat si zadek vodou. Konvičky na vodu byly zakoupeny centrálně a za banální sumu. Úspory se proto již jen za druhou polovinu letošního roku přiblíží osmdesáti pěti tisícům korun (v součtu všech ministerstev). Ministerstva zemědělství a životního prostředí nadto zavedou na svých dvorcích masívní žumpy, z nichž se bude pomocí hovnocuců vyvážet a prodávat hnojivo nejvyšší kvality — takzvaná úřednická kejda.

V příštím roce se bude úsporná novinka zavádět do všech veřejných škol, a jak se technicky vyřeší problém reznutí pistolí při vytírání zadku vodou, najedou na nový úsporný systém i všechny policejní úřady v České republice.