Bojujme proti Putinovi. Jablkem!

Bojujme proti Putinovi. Jablkem! Zdroj: Twitter

Bojujme proti Putinovi. Jablkem!

Ve středu 30. července oznámilo Rusko reakci na sérii obchodních opatření, která vůči němu uplatnila Evropská unie. Sankce, kterými Evropská unie chce Rusko potrestat za přístup k Ukrajině, platí od včerejška. Od středy pak omezilo Rusko dovoz polských potravin, konkrétně ovoce a zeleniny. A Polsko nyní volá o podporu svých zemědělců. Jezte jablka, naštvete tím Putina, vyzývají.

Jakkoliv nemáme v České republice s polskými potravinami příliš skvělé zkušenosti – viz kauza technické posypové soli, kterou našli v březnu 2012 v několika stovkách tun klobás, šunek či porcovaného masa, měli bychom nyní Polsko podpořit v kampani, kterou začal polský žurnalista Grzregorz Nawacki, když několik hodin po vyhlášeném ruském částečném embargu na polskou zeleninu a ovoce zveřejnil na sociální síti Twitter fotografii, jak sedí u počítače pravděpodobně ve svém newsroomu. Na fotce kouše do jablka a vedle klávesnice mu leží známý alkoholický nápoj z jablek, cider. Příspěvek nese popis v polštině: „Postav se Putiniovi. Jez jablka a pij cider!“.

A tak se s hashtagem #jedzjablka začaly šířit fotografie Poláků, kteří vyzývají k podpoře polských farmářů, jež kvůli ruskému zákazu ztrácejí významnou část svých exportních aktivit. Jednou z nejdůležitějších položek, kterou do Ruska Poláci vyváží, je právě jablko.

Přestože ruská strana uvedla, že důvodem zákazu jsou jakési administrativní nesrovnalosti a také jistý problém s řádnou certifikací potravin, jež jsou pro vývoz do federace nezbytné, nabízí se vysvětlení úzké souvislosti mezi sankcemi Evropské unie a embargem na polské potraviny.

Na Twitteru tak v této chvíli přibývá stále více lidí, kteří se nejen v Polsku fotí s jablky polských farmářů, kterým může ruský zákaz tolik uškodit. Z řad příznivců polských potravin je nejvýznamnější německá virtuální podpora, protože fotografie hlásající německý původ a podporu jablkovým bojem proti Putinovi jsou na této sociální síti stále častější.

Dovolím si osobní poznámku – protože sama pocházím z česko-polského pohraničí, vím, jak důležité jsou polské potraviny právě v těchto oblastech. Jak propastný rozdíl je mezi jablkem, rajčetem, nektarinkou nebo jahodou, kterou si koupíme v libovolném supermarketovém řetězci, a týmž ovocem či zeleninou, kterou nakoupíme u polského farmáře. Věřte, že ovoce a zelenina pocházející z Polska je kvalitní, levná a čerstvá (samozřejmě i zde najdeme výjimky, jako všude). Takže až uvidíte na trhu nebo snad v obchodě polské jablko, vzpomeňte si na oligarchu Putina, a podpořte stát, od něhož bychom se mohli v lecčems přiučit.