Robot

Robot Zdroj: Profimedia.cz

Roboti vezmou lidem v Evropě práci. Problémy nastanou zejména na jihu kontinentu a v Polsku

V příštích dvaceti letech polovinu práce, která je v současnosti vykonávaná v Itálii, převezmou roboti. To je odhad ze studie bruselského think-tanku Bruegel, který cituje web thelocal.it. To by mohlo výrazně zvýšit v budoucnosti nezaměstnanost a vyvolat další sociální problémy. Nemá se to ale týkat jen Itálie.

Velká „robotizace“ bude podle odhadů na rychlém postupu zejména v zemích, které dnes naopak v tomto směru zaostávají. Například v Rumunsku, Polsku, Bulharsku a Řecku. Může to plynout z toho, že do méně vyspělých zemí Evropy je přesouvána výroba z bohatších států.

„Je vysoce pravděpodobné, že nové technologie výrazně promění trhy práce a povedou k změnám v různých oborech a dovednostech, po kterých bude poptávka. Aby se snížilo riziko vyšší nezaměstnanosti hrozící z tohoto procesu, je potřeba změnit a přizpůsobit naše vzdělávací systémy,“ říká Jeremy Bowles z Bruegelu.

Studie přitom nevychází jen z evropských dat, ale vyhodnotila informace a analýzy z USA, kde je robotizace rozvinutější než v Evropě.

Méně ohrožené jsou podle studie vyspělé státy jako Německo a země Skandinávie, kde je znatelně větší technický pokrok a s robotizací výroby i služeb jsou už někde vlády a společnosti delší dobu konfrontovány.