Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2014
Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2014
Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2014
Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2014
Výzkum rizikového chování českých dětí v prostředí internetu 2014
18
Fotogalerie

Nebezpečný trend: Desetina českých dětí provozuje sexting, posílá své intimní fotky

Dosud největší výzkum rizikového chování českých dětí na internetu provedla Univerzita Palackého v Olomouci společně se Seznamem.cz a Googlem. Dotazník vyplnilo až 28 tisíc dětí.Celkem 40 procent z nich by na výzvu k osobnímu setkání od známého z internetu odpovědělo kladně. Odborníci považují podobné chování za nebezpečné, protože někteří dospělí jej mohou zneužít.

Výsledky výzkumu potvrdily, že děti jsou ve vysoké míře ochotny sdělovat osobní informace lidem, které znají pouze z on-line prostředí. Celkem 63 procent (o deset procent více než loni) dotázaných dětí pošle cizímu člověku své jméno a příjmení. E-mailovou adresu mu navíc sdělí 43 procent z nich (nárůst o 12%). Fotografii obličeje by na požádání poslalo 39 % účastníků výzkumu. „Sdílení vlastních intimních materiálů s ostatními uživateli internetu (takzvaný sexting) provozuje stále větší počet dětí. Téměř osm procent z nich v prostředí internetu sdílí vlastní intimní fotografie a videa, přičemž jiným uživatelům internetu – partnerům, přátelům – je zasílá více než 12 procent dětí,” řekl Martin Kožíšek, manažer internetové bezpečnosti ve společnosti Seznam.cz.

Zarážející je i počet dětí (40 procent), které by bez problému šly na schůzku s člověkem, kterého znají jen z internetu. Bohužel i v tomto směru je trend stoupající. Pokud jdou děti na takové „rande naslepo“, nejčastěji (55 %) se svěří kamarádovi či sourozenci, ale jen 42 procent rodičům.

Kyberšikana

Od loňského roku vzrostl i počet napadení – děti se nejčastěji potkávají s průnikem do jejich osobních účtů (35 procent, celých 12 procent přiznává, že se kvůli tomu dostalo do problémů) a verbálními útoky (34 %), mezi které se řadí i vydírání. „Počet případů vydírání dětí s využitím materiálů sexuální povahy v Česku trvale roste. K vydírání jsou nejčastěji využívány fotografie a videa, která děti dobrovolně či pod nátlakem posílají pachatelům.

„Výzkum rizikového chování českých pubescentů a adolescentů probíhá od roku 2010. Monitorujeme rizikové komunikační jevy spojené s využíváním internetových služeb. Zaměřujeme se především na kyberšikanu, rizikové seznamování v prostředí internetových služeb, sdílení intimních materiálů v prostředí internetu, zveřejňování osobních údajů, rizikové využívání sociálních sítí a další fenomény,“ uvedl Kamil Kopecký z Pedagogické fakulty UP, koordinátor projektu E-Bezpečí.

Kromě problémů se děti rychle učí využívat nejmodernější technologie i jinak, jsou šikovné i v případě, že potřebují pomoc – umějí si ji na internetu aktivně vyhledat. Výsledky výzkumu potvrzují stálou potřebu zvyšování internetové gramotnosti.

Výsledky Výzkumu rizikového chování českých dětí na internetu 2014 přenesou do svých strategických dokumentů ministerstva školství a MVČR. Také dva velcí internetoví hráči, kteří se tohoto projektu letos poprvé zúčastnili, Seznam.cz a Google, využijí výsledky výzkumu pro zlepšení svých služeb.