Tržnice

Tržnice Zdroj: ČTK

Policie viní pět lidí z nelegálního vyvedení miliard z ČR do Asie

Protikorupční policie obvinila pět lidí kvůli nelegálnímu vyvádění peněz z České republiky, a to zejména do Asie. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Vyvedené peníze podle kriminalistů souvisejí se zbožím prodávaným v asijských tržnicích, které obchodníci řádně nedaní. Přes účelově založené účty za čtyři roky údajně prošlo přes deset miliard korun.

Obvinění údajně fungovali jako organizovaná skupina. Vedle legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz, se prý dopustili také trestného činu neoprávněného podnikání. K posílání peněz údajně používali bankovní účty založené mimo ČR jménem krycích firem, které sídlí převážně na Kypru.

Na případu policisté spolupracovali s polskými kolegy. "Při domovních prohlídkách kriminalisté nalezli mimo jiné větší počet cenností v podobě zlatých šperků, luxusních hodinek a drahých kamenů," dodal mluvčí.

Čtyři z pěti obviněných poslal soud do vazby. Kauzu dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Případ podle Ibeheje souvisí s dřívějším zadržením 25 Čechů a Vietnamců, které policie loni v květnu obvinila mimo jiné z krácení daní, podplacení či zneužití pravomoci úřední osoby při dovozech kontejnerového zboží z Asie. Mezi těmito obviněnými bylo i pět celníků.

Kriminalisté tehdy uvedli, že obvinění deklarovali při dovozech zboží výrazně nižší nákupní ceny, než jaké byly ve skutečnosti, a tím snižovali celní poplatky a daň z přidané hodnoty. Údajně také vytvářeli falešné faktury, které vystavovali na jiné společnosti než na skutečné objednatele.