Kostel Sv. Jana Nepomuckého v Žďáru nad Sázavou

Kostel Sv. Jana Nepomuckého v Žďáru nad Sázavou Zdroj: Profimedia

Stát vrací církvi jednu z nejvýznamnějších památek, kostel Jana Nepomuckého na Zelené hoře

Jednu z vůbec nejvýznamnějších českých národních památek vrací stát církvi. Jedná se o areál kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou. Jedná se o první uzavřenou smlouvu Národního památkového ústavu podle žádostí, které umožnily církevní restituce.

Kostel postavený počátkem 18. století ve stylu gotizujícího baroka patří mezi nejznámější stavby Santiniho Aichela. Konstrukce vychází z kruhu a několikrát opakuje číslo pět jako odkaz na pět hvězd Jana Nepomuckého, jež se podle legendy objevily nad tělem mrtvého světce.

Památkový ústav obdržel čtyři desítky žádostí o vydání majetku, více než deset z nich odmítl, dalších několik postoupil jiným institucím. Plánovaná dohoda o vydání zelenohorského kostela by měla být první smlouvou, kterou ústav uzavře. Také opačných případů, kdy ústav památku odmítl vydat, je málo, jde především o hrad Bouzov. Koncem června přitom uplyne půlroční lhůta daná zákonem pro uzavření dohod i pro ty žádosti, které byly podány v nejzazším termínu - tedy na konci prosince loňského roku.

Příslušné státní organizace ale nestíhají posuzovat vydávání majetku. Státní pozemkový úřad, který obdržel nejvíce žádostí od církví, především proto, že mu chybějí zaměstnanci. Památkový ústav, který posuzuje výzvy k vydání kulturních památek ve správě státu, musí podle mluvčí doplňovat a dohledávat mnoho důležitých dokumentů, aby bylo případné vydání majetku důkladně doloženo.

Stát podle dostupných informací kostela Jana Nepomuckého investoval 90 milionů korun, rozsáhlé opravy souvisely zejména s jeho zápisem na seznam UNESCO v roce 1994. Komentovanou prohlídku kostela ročně absolvuje asi 23 000 návštěvníků, přibližně jednou tolik navštíví celoročně volně přístupný ambit a exteriér kostela. Náklady na provoz jsou zhruba milion korun ročně, výnosy pak činí dva miliony korun, uvádí Národní památkový ústav. Poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou je považován za vůbec nejvýznamnější stavbu ve stylu barokní gotiky v České republice.