Aplikace Uber

Aplikace Uber Zdroj: blog.uber.com

Taxi aplikace Uber investoři zhodnotili na 18 miliard dolarů. Jezdí se s ní levněji autem, Česko na ni čeká

Taxi aplikaci Uber zhodnotili investoři podle posledních zpráv už na neuvěřitelných 18,2 miliard dolarů. Jedná se tak o jeden z nejúspěšnějších start-upů (začínal tak i Facebook či Google) vůbec. Aplikace tak znovu dokazuje, kam se přesouvá těžiště rozvoje vyspělých ekonomik – do moderních technologií, včetně aplikací pro smartphony, a do produktů, které existují jen „virtuálně“, ale reálně mění podstatu celého hospodářství světa.

Poté, co Uber získala 1,4 miliard dolarů pro další rozvoj od investorů, se její cena vyšvihla právě přes zmíněných 18 miliard dolarů. „Rozvinuli jsme se a expandovali. Začínali jsme jako každý malý start-up v kalifornském Sillicon Valley, ale nyní máme miliony klientů po celém světě,” napsala společnost Uber na svém webu.

Služba začínala v San Francisku v roce 2008, ale nyní funguje už ve 38 zemích. V Evropě je k dispozici v Amsterdamu, Barceloně, Berlíně, Bruselu, Cannes, Dublinu, Frankfurtu, Lille, Londýně, Lyonu, Manchesteru, Miláně, Moskvě, Mnichově, Paříži, Římě, Rotterdamu, Stockholmu, Vídni a Curychu. Česku se zatím vyhýbá, ale to je podle všeho jen otázkou času.

Jak Uber funguje? Na mobilu zmáčknete tlačítko a za několik minut se objeví auto, které vás odveze, kam potřebujete. Propojí vás s někým, kdo jede stejným směrem a tomuto člověku i zaplatíte. Tímto způsobem Uber srazil ceny dopravy (řidičem se může stát kdokoliv) a zároveň obešel zaběhlé taxi služby. To samozřejmě způsobilo ve světě velké kontroverze. Taxikáři si stěžují v New Yorku či Londýně a ve Španělsku chce proti aplikaci zasáhnout dokonce vláda.

Jenže lidem se líbí Uber čím dál víc. Navíc služeb, které obchází tradiční struktury pomocí moderních technologií, bude stále přibývat.