Žvýkačky

Žvýkačky Zdroj: Facebook/Moravská zemská knihovna

Vývoj nezastavíš, aneb noviny jako plato od žvýkaček

Národní knihovna, popřípadě její zemské „sestry“ mají za povinnost disponovat všemi periodiky zaregistrovanými a vydávanými na území České republiky. Za zasílání povinných výtiskům Národní knihovně je odpovědný vydavatel, je to jeho povinnost.

Ale k jádru pudla – v každém případě je správné, že tato povinnost existuje. Národní knihovna má dokonce některá periodika elektronicky, a tak si je zájemci mohou prolistovat buď fyzicky, nebo se jimi „prorokovávat“ na internetu. To se týká třeba Rudého práva, kdyby někoho lákal nádech totality, který už z dnešních novin tolik cítit nejde. A nejde samozřejmě jen o Rudé právo, knihovny disponují i většími skvosty.

Za absurditu všech absurdit ovšem považuji situaci, která nastala nyní v Moravské zemské knihovně v Brně. Samozřejmě i tam dodržují klauzuli o povinných výtiscích, jenže – nastala situace, že onen výtisk není výtiskem, tedy sešitým časopisem či sestavenými přeloženými novinami, ale obyčejným platem plných žvýkaček. Je to vtip? Ano i ne. Moravská zemská knihovna skutečně takovým pseudovýtiskem musí disponovat.

Jestli znáte český web Infobaden News, pak víte, že si permanentně dělá srandu. Vtipným a inteligentním způsobem mění a překrucuje, co se dá, avšak i přes to v informacích lze nalézt reálný základ. Je to zkrátka jakási záruka, že se pobavíte něčím, co byste možná rádi četli reálně. Koneckonců se na server můžete podívat sami.

Infobaden však možná lehce překročil hranici černého a černoděrného humoru, když své vydání, které vychází i v tištěné podobě, nechal vytisknout jako plato od žvýkaček, potištěné pseudozprávami. Takový výtisk pak musela přijmout i Moravská zemská knihovna. Na facebooku této mystifikátorské zpravodajské korporace pak zaznělo spokojené prohlášení, v jehož pravdivost nelze než doufat, že si povinný výtisk dokonce zkontrolovali: „V Moravské zemské knihovně je všechno v pořádku, prokázala včerejší blesková kontrolní návštěva našich kolegů z krajských štábů“ píší badenisti na svém Facebooku. Vybavuje se mi scéna ze slavné komedie Grandrestaurant pana Septima, kdy Luis de Funes jakožto náročný šéf slavné restaurace zkouší své číšníky, a objedná si prostě ředkvičku. Neustále si přesedá z místa na místo, zkouší jejich trpělivost. Možná podobně se mohou cítit pracovníci knihovny, kteří zaevidovali žvýkačkové vydání Infobadenu, jež ovšem disponuje jinak všemi řádnými náležitostmi, včetně ISBN. „Povinný výtisk nás vždycky dostane něčím nečekaným. „Kdo by kdy řekl, že časopis Infobaden News začne být vydáván ve fyzické podobě!? Ovšem na nosiči poněkud unikátním... Žvýkačkám nechybí veškeré formální náležitosti, včetně ISSN 1805-5001. Naši katalogizátoři budou mít v nejbližší době zcela určitě o zábavu postaráno,“ píše na svém facebooku Moravská zemská knihovna. Inu, žvýkačky je nutné uchovat i pro příští generace. Tak praví tiskový zákon!

ŽvýkačkyŽvýkačky|Facebook/Moravská zemská knihovna