Tádž Mahal

Tádž Mahal Zdroj: Profimedia.cz

Slavný Tádž Mahal žloutne, bílou barvu mu vrátí zábaly z bahna

Jedna z nejslavnějších staveb světa, Tádž Mahal v indické Agře, podstoupí už počtvrté v posledních dvaceti letech léčební kůru. Bahenní zábaly mu mají vrátit bílou barvu a odstranit žluté skvrny, které způsobuje znečištěné ovzduší. Informovala o tom agentura Press Trust of India.

Způsob, kterým má být Tádž Mahal očištěn je naprosto tradiční – na postižená místa se nanese asi dva milimetry tlustá vrstva vápna, které obsahuje různé složky půdy, které mramoru vrátí bílou barvu. Vše se po zaschnutí opatrně ručně seškrábe. Celá procedura trvá asi dva měsíce. Stejně se už postupovalo v letech 1994, 2001 a 2008.

Monumentální památník, který nechal na památku své předčasně zemřelé manželky postavit mogul Šahdžahán v první polovině 17. století (mauzoleum se stavělo 22 let), je od roku 1983 součástí Seznamu světového dědictví UNESCO a každý rok ho navštíví až čtyři miliony lidí.

Stavba trpí znečištěným ovzduším, které produkuje průmyslové město Agra. To má kolem 1,8 milionu obyvatel. Velkou zátěží je zejména doprava a místní rafinerie.