Rybolovlev

Rybolovlev Zdroj: Profimedia

Nejdražší rozvod v historii: Manželka ruského oligarchy vysoudila 90 miliard

Švýcarský rozvodový soud uložil ruskému miliardáři i vyplatit bývalou manželku Jelenu více než čtyřmi miliardami švýcarských franků (asi 90 miliard korun). Rozhodnutí zatím není pravomocné. Podle agentury AP by mohlo jít o největší rozvodové finanční vyrovnání v historii.

Ženevský soud vystavil jednomu z nejbohatších Rusů tučný účet po šestileté právní bitvě. Rybolovlev, který je mimo jiné majitelem fotbalového klubu AS Monako, má drahé Jeleně zaplatit závratných 4.020,555.987 franků a 80 centů.

Rybolovlevův právník Marc Bonnant to označil za "nejdražší rozvod všech dob". Suma je neslýchaná i na poměry ruských oligarchů. Bonnant ale upozornil, že proti verdiktu se ještě lze odvolat. Rybolovlevovi právníci očekávají, že soud vyšší instance verdikt zvrátí.

Jelena Rybolovlevová má v rámci majetkového vyrovnání dostat také luxusní nemovitosti v hodnotě 130,5 milionu franků v Gstaadu. Manželé tam vlastnili dvě luxusní chaty.

Žena má získat rovněž další dvě nemovitosti v luxusní ženevské čtvrti Cologny, kde pár dříve žil. Rybolovlevová rovněž dostane do péče 13letou dceru Annu. Rybolovlevovi mají ještě dospělou dceru Jekatěrinu.

Rybolovlevova žena po svém muži podle AP požadovala šest miliard dolarů (přes 120 miliard korun).

Rybolovlev, známý jako hnojivový král, zbohatl na těžbě uhličitanu draselného. To z něj učinilo až 79. nejbohatšího muže planety. Časopis Forbes odhaduje jeho majetek na 8,8 miliardy dolarů a nyní ho řadí na 147. příčku.

Dmitrij a Jelena Rybolovlevovi, kterým je nyní 47 let, se potkali ještě za univerzitních studií v Permu, kde se v roce 1987 vzali. Rozvodové řízení začalo v roce 2008, kdy byl Rybolovlevův majetek odhadován na 12,8 miliardy dolarů.