Roman Abramovič

Roman Abramovič Zdroj: Miliardář a majitel klubu FC Chelsea Roman Abramovič s partnerkou Darjou Žukovovou / ČTK

Nejvíce miliardářů žije v Londýně, následuje Moskva, až pak je New York

List The Sunday Times zveřejňuje každý rok svůj žebříček nejbohatších lidí, kteří žijí ve Velké Británii. A z jeho studií plyne, že Londýn se stal městem, kde žije vůbec nejvíce miliardářů, majetek kterých je odhadován na více než miliardu liber (v přepočtu 33,5 miliardy korun).

V Londýně v současnosti žije 72 těchto miliardářů a miliardářek, v Moskvě je jich 43, následuje New York se 43 podobnými boháči, v San Francisku je o jednoho méně, v Los Angeles dosáhli na číslo 38 a Hong Kong uvádí jako své sídlo 34 miliardářů.

Londýn má výhodu, že se do něj stěhují bohatí lidé ze zahraničí. Nejbohatšími miliardáři, kteří ve Velké Británii žijí, jsou totiž indičtí bratři Srí Hinduja a jeho bratr Gopi, majitelé konglomerátu Hinduja Group. Ti nahradili na prvním místě uzbecko-ruského podnikatele Ališera Usmanova, který je spolumajitelem fotbalového klubu Arsenal Londýn.

Na třetím místě žebříčku je ocelářský magnát Ind Lakšmí Mittal, který kromě jiného koupil v roce 2003 ostravskou Novou huť. Rus Roman Abramovič, majitel fotbalové FC Chelsea (hraje za ní český brankář Petr Čech), spadl z pátého na deváté místo.

Celkem žije v Británii 104 lidí, kteří mají odhadovaný majetek větší než miliardu liber. Kompletní žebříček, který se jmenuje „The Sunday Times Rich List“, bude zveřejněn 18. května.