Miguel de Cervantes Saavedra

Miguel de Cervantes Saavedra Zdroj: wikipedia.org

Unikátní akce: Španělští vědci začali hledat hrob Miguela de Cervantese, autora Dona Quijota

Španěl Miguel de Cervantes Saavedra patří mezi nejznámější spisovatele celé historie. Zajistilo mu to především slavné dílo Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha. Cervantes zemřel 22. dubna 1616 v Madridu. Kde je přesně jeho hrob, se ale neví. Španělští vědci se to rozhodli odhalit. Informovala o tom v pátek agentura AFP a španělská média.

Pomocí nejmodernější techniky budou od pondělí Španělé pátrat v Madridu a začnou v klášteře řádu trinitářů. Spisovatel zemřel v chudobě a podle dochovaných informací, byl pohřben v kostele kláštera z červených cihel.

„Máme vytipovaná určitá místa, kde by se hrob mohl nacházet,“ řekl k tomu soudní antropolog Francisco Etxeberria. Přípravné práce k nalezení hrobu totiž probíhají již několik měsíců. Historik Fernando de Pardo pak odhaduje celkové náklady na unikátní operaci na 100 tisíc euro.

Určitým problémem pro vědce bylo, že Řád trinitářů, který se celým jménem jmenuje Řád Nejsvětější Trojice pro vykupování zajatců, se dlouho netvářil na to, že by se na jeho svatých místech mělo něco zkoumat a zasahovat do hrobů. Vzhledem k obrovskému kulturnímu a historickému významu, který pro Španělsko i celý svět dílo Miguela de Cervantese představuje, nakonec souhlas dal.