Svíčka

Svíčka Zdroj: Hegre-art.com

Cvičení pro vás: Jóga a sex. Část čtvrtá - Stojíte jako svíčka

Tyčí se to proti směru gravitace, je to pevné a zkvalitňuje to sexuální život. Co to je?

Svíčka, tedy jógová pozice svíčky, chcete-li sarvangásana. Doplní dosavadní kapitoly o tom, jak osobám s různým pohlavím a s chutí používat jej a posilovat v jakémkoli věku, pomáhá cvičení jógy. Oficiální prameny uvádějí, že svíčka podporuje funkci štítné žlázy, odstraňuje zácpu, omezuje chuť k jídlu a odstraňuje problémy v pohlavní oblasti. V neposlední řadě odkrvuje nohy, což je dobrá léčba i prevence křečových žil a hemeroidů. Statisticky vzato tímto trpí skoro polovina z nás. Takže těsné oblečení dolů, jdeme vytahovat nahoru nohy.

Lehněte si na záda, bradu přitáhněte ke krku. Začátečníkům, či těm po pohodlí toužícím, doporučuji podložit si záda (ne hlavu) několikrát složenou dekou. Při cvičení zaberou naše (často ochablé) břišní svaly a ty vytáhnou nahoru naše nohy. Rukama (lokty jsou na zemi co nejblíže u sebe) si chytneme nejprve boky. Postupně tělo a nohy vypínáme nahoru a rukama se podepíráme za hrudník. Tak, abychom se hezky vztyčili kolmo k zemi. Dech nezadržujeme, pouštíme jej co nejhlouběji do trupu. Díváme se na své břicho, jak se nám vyklenuje a při výdechu splaskává. Zůstaneme několik nádechů a výdechů, partner či partnerka nám mohou pomoci tím, že nám nohy vytáhnou za kotníky co nejvýš a přidrží. Po chvíli nás zaplaví nezvykle příjemný stav, do hlavy se nám dostává čerstvá krev, naše tělo stojící proti gravitaci se rozehřívá jako svíčka, jejíž ohýnek se zažíná u kořene páteře, v našem centru. Ženy někdy pociťují, jak se mezi nohama „otevírají“, slyší charakteristické mlasknutí.

Obratel po obratli si pomalu lehejte na podložku a nechejte své tělo odpočívat. Před naší poslední jógovou seancí si na internetu vyhledejte klíčové slovo „tantra“. Nenaleťte úplně na vše, co se k tomuto záhadnému a lákavému termínu spojovanému s jógou dočtete, a zkoušejte ty 13. komnaty jógy otevřít s někým, komu věříte. Nebo se držte mých prostých rad, svěřte se do rukou svých a mějte se rádi (rády).

Autorka Dita Fuchsová (www.vybalancovane.cz) je lektorkou komunikace, trenérkou jógy a autorkou knih „Vybalancovaně“ a „Ženin nejlepší přítel“, které pojednávají o využití jógy v běžném životě.