Facebook

Facebook Zdroj: Archív

Facebook ví dříve než vy, s kým budete chodit

Sociální síť Facebook možná rozumí vašim nastávajícím vztahům lépe, než vy sami. Nevěříte? Minulý měsíc se na této síti objevily příspěvky vědců, kteří tvrdí, že podle statistik pocházejících právě z Facebooku, se dá celkem dobře odhadnout, kteří lidé spolu začnou chodit.

Když se z dvou lidí stává pár, píše facebookový analytik Carlos Diuk, tak dva lidé prochází fází námluv, což v praxi znamená, že začnou posílat tomu druhému příspěvky na zeď a zmiňovat ho ve svých statusech. Poté co se pár dá oficiálně dohromady, sdílené příspěvky na zdi mizí. Podle všeho proto, že spolu dvojice začne trávit více času v reálném životě.

Diuk na svém blogu dále píše: “Během sto dní před začátkem vztahu pozorujeme pomalý, ale trvalý nárůst v počtu sdílených příspěvků mezi budoucími partnery. Když vztah začne (den nula), příspěvky začnou ubývat. Nejvíce příspěvků za den se posílá zhruba 12 dní před oficiálním začátkem vztahu. Nejméně příspěvků pak 85 dní po začátku vztahu. Z toho můžeme vyvodit, že když spolu začne pár trávit více času v reálném světě, už necítí potřebu dvořit se vzájemně na Facebooku.“

Odborníci z Facebook Data Science dále píší o dalších vztahových záležitostech – o jejich délce, nebo o spojení mezi láskou, věkem a vyznáním. Informace najdete zde.

Carlos Diuk dale tvrdí, že po vstupu do vztahu, bývají příspěvky párů na Facebooku šťastnější: „Pozorujeme nárůst zamilovaných příspěvků ihned poté, co jedinci vstoupí na FB do vztahu.” Zde je tabulka popisující tuto změnu.

Po vstupu do vztahu, bývají příspěvky párů na Facebooku šťastnějšíPo vstupu do vztahu, bývají příspěvky párů na Facebooku šťastnější|Archív