Jóga

Jóga Zdroj: archiv

Cvičení pro všechny: Jóga a sex. Část druhá - V kleštích

„Ano, manžel mě podezírá, že mám milence,“ odpovídají některé novopečené jogínky na moji otázku: V čem jóga změnila váš sexuální život? Vím, o čem mluví. Cvičení jógy vede k uvolnění a protažení svalů a prokrvení orgánů, pochopitelně i těch pohlavních.

Tělo je po józe jako auto po garanční opravě, s novými gumami a navíc s plnou nádrží kvalitního paliva. Touží se pořádně rozjet a to i dosud neprobádanými cestami, protože to jeho podvozek i pneumatiky vydrží. Chcete-li zažít ony pocity, musíte mít chuť s pravidelným cvičením začít a vůli vytrvat. Netlačím vás k denní rutině, ale jednou týdně je málo. Dnes si zacvičíme tím, že se k sobě budeme tisknout.

Představte si kleště, ne štípačky se stiskem na konci, spíše kombinačky. Dvě plochy se přibližuji k sobě jako nůžky. Teď si na ně zahrajeme. Opět máme na sobě příjemné volné oblečení, můžeme být i nazí, je to lepší, než mít pas stáhnutý pevnou gumou či dokonce v džínách. Nevím ale, jak dlouho přetrvá civilizační zvyk nošení těsných kalhot u chlapů. Myslím, že ne všem dělá dobře, když mají varlata přehřátá a sevřená v přiléhavých kalhotách.

Posadíme se na podložku a roztáhneme si půlky zadku, rukama maximálně odhrneme masitou část, abychom cítili, jak se sedací kosti dostávají do co nejtěsnějšího kontaktu se zemí. Začátečníkům udělá dobře sedět na složené dece, někdo si ponechá pokrčená kolena. Vytáhneme se od kostrče, spodní části páteře co nejvýš za hlavou. Dýcháme nosem, klidně a do celého trupu. S dlouhým výdechem pomalu klesáme, snažíme se zmenšovat úhel mezi nohama a trupem. Břichem jdeme ke stehnům, možná se nám podaří zachytit rukama chodidla či dokonce za nimi ruce spojit propletením prstů. To jsou ty kleště.

Žádné kmitání ani násilné přitahování se rukama není žádoucí. Ideálně by měl trup spokojeně spočívat na našich nohou. Dechem roztahujete hrudník do stran, pouštějte jej co nejníže do „zmáčknutého“ břicha. Protahujete celou zadní stranu těla, svaly zad, zadku, hamstringy na stehnech i svaly lýtek a co je pro nás důležité – pozice kleští harmonizuje funkci břišních orgánů a příznivě působí na sexuální apetýt.

Pro ženy není na škodu umět v určitých situacích dostat nohy až k hlavě, co říkáte? Napadlo vás zkusit pozici co nejtěsnějšího spojení nohou a trupu obráceně – na podložce či posteli nemáte nohy, ale záda. Ležíte a rukama si přitahujte nohy k sobě?

Učíte se rychle.

Autorka Dita Fuchsová (www.vybalancovane.cz) je lektorkou komunikace, trenérkou jógy a autorkou knih „Vybalancovaně“ a „Ženin nejlepší přítel“, které pojednávají o využití jógy v běžném životě.