Ivo Rittig

Ivo Rittig Zdroj: profimedia.cz

Policie zatkla a obvinila velkou rybu, lobbistu Ivo Rittiga

Policie ráno v Praze zatkla a obvinila Ivo Rittiga, který figuruje v kauze Nagyová a podle mnoha pozorovatelů patří k největším a nejkontroverznějším „politickým podnikatelům“ v zemi. Velmi blízko měl například k některým lidem z ODS, zejména z pražského magistrátu v dobách Pavla Béma a k někdejšímu ministrovi zemědělství i dopravy a současnému poslanci Petru Bendlovi.

Podle serveru iDnes.cz, který o zatčení Rittiga informoval jako první, byl tento lobbista, který žije střídavě v Monaku a v Praze, obviněn v souvislosti s výrobou jízdenek pro pražský Dopravní podnik. Z nich část sumy odchází do daňových rájů k neznámým osobám. Spekulovalo se často o tom, že se jednalo právě o Rittiga. Stejně tak se hovoří o jeho spojitosti se solárními elektrárnami, na kterých někteří lidé vydělávají miliardy dolarů.

Jméno Ivo Rittig se také objevilo před osmi měsíci v souvislosti s pádem vlády Petra Nečase a kauzou Nagyová. Ta měla s Rittigem konzultovat některé posty pro odbojné poslance ODS, kteří nechtěli podpořit někdejší kabinet.

Protimafiánská policie dnes dopoledne také zasahovala v Pařížské ulici, kde měl Rittig několik obchodů. „Ano, má to souvislost s kauzou Nagyová, ke konkrétním jménům, kterých se zásah týkal, se vyjadřovat nebudeme,“ řekl pak vrchní olomoucký státní zástupce Ivo Ištvan deníku Aktuálně.cz.

Ten samý deník pak brzy ráno přinesl informaci, že polici se údajně ani za osm měsíců nepodařilo rozšifrovat soubory z počítačů, které loni Rittigovi zabavila. „Byly tam zašifrované počítače a s jejich dešifrací máme problém. Stále to řešíme a neposunuli jsme se,“ připustil ředitel protimafiánského útvaru Robert Šlachta.

Podle policistů a státních zástupců se Ivo Rittig mohl léta podílet na řadě trestných činů - od sabotáže až po praní špinavých peněz. Důkazy se však zatím na veřejnost nedostaly a Rittig jakoukoli svoji vinu popírá.