Nový Zéland

Nový Zéland Zdroj: Magdaléna Zemanová

Objev vraku ukázal, že cestovatelé navštívili Nový Zéland dříve než slavný James Cook

Nalezené trámy ze ztroskotaných lodí nasvědčují, že cestovatelé podle všeho navštívili Nový Zéland dříve, než se tvrdí. Například pozůstatky lodi objevené u pobřeží tohoto státu jsou datovány do doby 70 let před slavným kapitánem Jamesem Cookem, který tato místa oficiálně zmapoval.

Trámy z lodi nalezené na Novém Zélandu u přístavu Kaipara jsou podle Jonathana Palmera z univerzity v Aucklandu z doby kolem roku 1700. Lod’ kapitána Cooka, slavná Endeavour, přitom doplula k novozélandskému pobřeží až v roce 1769. „Dobrý Bože, tohle by mohlo být skutečně důležité. Potřebujeme vykopat tuto lod’, “ řekl Palmer v místní televizi. Vrak lodi je pohřben pod desetimetrovou vrstvou písku, ale není pod mořskou hladinou. Dřevo z lodi bylo objeveno už v roce 1982 místním rybářem, ale k podrobné odborné analýze došlo až nedávno.

Palmer cituje z deníku kapitána Cooka, ve kterém se píše o maorských pověstech, které popisují vraky lodí, což je podle něj další argument, proč by se měl vrak vyzvednout z písku. James Cook píše konkrétně o historce, kterou mu řekl jeden z původních maorských obyvatel. Mělo se jednat o „dřívějších setkáních s Evropany, kteří zde ztroskotali a přeživší byli následně zabiti a snědeni“.

Sám Cook vedl v letech 1768 až 1771 svou první tichomořskou expedici, jejímž původním, vědeckým cílem bylo pozorování přechodu planety Venuše přes sluneční kotouč. V červnu 1769 na Tahiti Cook provedl plánované pozorování, ale jeho přesnost však o hodně zaostala za očekáváními. Slavný mořeplavec při této příležitosti potom zmapoval Nový Zéland, objevil pro Evropu průliv mezi jeho Severním a Jižním ostrovem a vyvrátil tak hypotézu o existenci pevniny v těchto místech. Přiblížil se i z východu k Austrálii a objevil několik nových ostrovů. Výprava však neměla šťastný konec. Než se Cookovi podařilo doplout zpátky do Anglie, zemřela většina původní posádky na malárii.