Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Princezna Anna doporučila jíst koňské maso. S koňmi se bude lépe zacházet

Polemiku vyvolala v Británii dcera královny Alžběty II. a bývalá závodní jezdkyně na koních princezna Anna tvrzením, že by se v Británii mělo uvažovat o konzumaci koňského masa. Web BBC ale pochybuje o tom, že by Britové tak blízkou bytost chtěli jíst.

Princezna Anna, dcera britské královny, zdůvodnila svůj překvapivý postoj tím, že by to podle ní zamezilo špatnému zacházení s koňmi, protože by se k nim chovatelé nejspíš chovali lépe, kdyby jejich maso mohli dobře prodat. "Náš přístup k obchodu s koňským masem a hodnotě tohoto masa se musí změnit," prohlásila Anna před ochránci koní, kteří to podle BBC uvítali. Podle britských organizací na ochranu zvířat hrozí v zemi v nejbližších měsících špatná péče a utrpení asi 7000 koní, kteří již nejsou k užitku. Podle sdružení PETA a některých dalších organizací na ochranu zvířat je ale princeznino řešení ostudné. Je prý nesmyslné domnívat se, že se takto zabrání utrpení koní. Organizace přitom poukázala na často špatné podmínky, za kterých se chovají a zabíjejí například prasata a drůbež.

"Pokud se opravdu obává o dobrý život koní, rádi bychom jí navrhli, aby dělala kampaň za ukončení krutého průmyslu koňských závodů. Při nich se zvířata nutí běhat maximální rychlostí na těžkém terénu. Když už nemohou závodit, koně se často přepravují za hrozných podmínek na jatka, kde se zpracovávají na levné maso pro psy," uvedlo družení. Koňské maso se v Evropě běžně konzumuje především ve Francii a Belgii, v menší míře ale například také v Německu a dalších zemí včetně Česka. Faktem je, že co se jí a nejí je hodně dáno kulturními zvyklostmi. Češi se tak třeba nehrnou do jedení psů a koček. Vepřové, které je pro někteé východní národy tabu, tu ale patří k oblíbenému masu.