Janoušek (1893–

Janoušek (1893– Zdroj: YouTube.com

Švédská metalová skupina zpívá píseň o československém válečném hrdinovi

O tom, že není dobré ani před volbami propadat pocitům malosti, mě právě přesvědčila švédská skupina Sabaton, zabývající se ve svých textech převážně válkou.

Hrdinou jejich skladby Far from the Fame je Karel Janoušek (1893– 1971). Není to nikdo z vily VyVolených, ale hrdina prvního i druhého odboje, RNDr., a hlavně jediný Čechoslovák s hodností maršála a organizátor československého letectva v Británii. Po válce dopadl podobně jako mnozí jeho spolubojovníci: degradovali ho na vojína, zbavili vyznamenání i akademického titulu a několikrát ho odsoudili za vyprovokovaný útěk z republiky postupně na osmnáct a devatenáct let a nakonec na doživotí. Trest si odpykával v nejhorších věznicích. Na svobodu ho dostala až amnestie v roce 1960.

Po zhlédnutí klipu švédských metalistů, kteří během skladby Far From The Fame mávají naší vlajkou a ústy frontmana kapely Joakima Brodéna zpívají před vyprodanou sportovní halou: „Ale pořád si pamatujeme tvé jméno: Karel Janoušek/ oplakáváme den, kdy jsi umřel/ tak buď náš vůdce/ československá pýcho“, jsem i já pocítil nefalšovanou hrdost na to, že jsem byl – a v hloubi duše se stále cítím být – Čechoslovákem.