Miley Cyrus

Miley Cyrus Zdroj: profimedia.cz, YouTube.com

Sinéad O'Connor píše Miley Cyrus: Svlékat se a olizovat kladiva není cool. Je to prostituce

Po dvaceti letech v hudebním byznysu píše hvězda Sinéad O'Connor v otevřeném dopise pár rad své mladší kolegyni Miley Cyrus, jejíž video Wrecking Ball, kde se zpěvačka houpá nahá na bourací kouli, se stalo celosvětovým hitem.

„Pokud jde o tebe, jsem znepokojena, protože tě lidé v tvém okolí přesvědčili, nebo tě podpořili v tvém vlastním přesvědčení, že je nějakým způsobem „cool“ být na videu nahá a olizovat kladiva.“ Dále Sinéad píše: „Ve skutečnosti jde o to, že budeš zastiňovat svůj talent tím, že se necháš vést pasáky, ať už to dělá hudební průmysl nebo jsi sama svou vlastní kuplířkou.“

„Hudební byznys na tebe kašle, na každého z nás. Budou tě využívat jako prostitutku ve všem, co má na tobě nějakou cenu, a chytře tě přimějí si myslet, že to je to, co TY chceš… „

„A až skončíš v nějaké léčebně v důsledku toho, že jsi se prostituovala, budou se sami slunit na svých jachtách u Antigua, které si koupili za to, že prodali tvoje tělo. A ty najednou zjistíš, že jsi velmi osamělá.“

Vsaď na talent

Sinéad O'Connor píše o tom, že se jí nakonec vyplatilo založit svou dráhu na talentu a ne na vzhledu. Teď je jí skoro 47 a vidí, že toto rozhodnutí bylo správné. Mnoho umělkyň založilo kariéru na sexualitě a po dosažení středního věku končí. Je šťastná, že je pro Miley nějakým způsobem vzorem a proto doufá, že její slova vyslechne.

„Prosím tě, až někdo v budoucnu bude chtít, aby ses prostituovala, řekni ne.“ „Ať se nám to líbí nebo ne, my ženy v tomto průmyslu jsme modelové případy. Proto musíme být maximálně opatrné, jaké poselství pošleme dalším ženám. Poselství, které posíláš ty, je, že je tak nějak cool nechat se prostituovat. Ale tak moc cool to není, Miley, je to nebezpečné. Ženy mají být ceněny pro něco víc, než je jejich sexualita. Nejsme pouhé objekty touhy. Chtěla bych, abys svým vrstevníkům poslala nějaké zdravější sdělení, totiž že oni a ty máte vyšší cenu, než je to, co se právě děje ve vaší kariéře.“ Muži, kteří ji svléknou, dostanou stejně více peněz než ona. „To skutečně vůbec není cool.“ „Tvé tělo patří tobě a tvému příteli.“ Pokud jde v tomto svlékání o snahu oddělit se od obrazu někdejší dětské hvězdy Hannah Montany, je to zbytečné, Hannah už je pryč a ne proto, že se Miley svlékla, ale že dokáže natočit velké skladby.

Nakonec píše Miley doslova, ať - až na takové týpky, co ji budou chtít využít, narazí - „laskavě každého takového zmrda vyhodí“.

Faktem je, že nahaté houpání na kouli už se ujalo. Skupina studentů z michiganské Grand Valley State University natočila vlastní parodickou verzi videoklipu a použili na to bourací kouli, která osmnáct let visela v univerzitním kampusu. Své video pak zveřejnili na internetu. Vedení univerzity zareagovalo tím, že bourací koule byla zabavena, údajně z bezpečnostních důvodů.

Jedna z parodií na videoklip Miley Cyrus: