Harvey Weinstein

Harvey Weinstein Zdroj: profimedia.cz

Král producentů a "otec" Tarantina mění profesi: Bude režisérem

Není nad to navštěvovat i festivaly, o nichž se stěží ví, že existují. Jeden takový, filmový, právě probíhá v Curychu a má tu výhodu, že na něm uvolněné hvězdy leccos prásknou. Například Harvey Weinstein, producentský mogul, z jehož stáje pochází 321 na Oscara nominovaných a 78 Oscarem oceněných snímků, mezi řečí prozradil, že hodlá na stará kolena režírovat.

V krátkém rozhovoru, který poskytl Reflexu po skončení hodinového workshopu, uvedl, že scénář už má napsaný a teď musí jenom sebrat dostatek odvahy. "Učím producenty, že prodat se dá všechno, jen musí vědět, jak na to. Obávám se ale, že můj vlastní film neprodá nic," smál se jindy na slovo skoupý "střihoruký Harvey" (tuhle přezdívku si vysloužil svou posedlostí krátit filmy).

Projekt, do nějž se chce pustit, nese název Mila 18 a je adaptací románu Leona Urise popisujícího varšavské válečné ghetto. "Vrátím se tak po letech domů," říká Američan s evropskými kořeny, který objevil Quentina Tarantina, ale stojí například i za "hobití" trilogií.

Do Curychu přivezl několik snímků, premiérově se uváděl jeden, One Chance. Úsměvně zpracování osudu Paula Pottse, britského prodavače mobilních telefonů, který se přes talentovou soutěž vypracoval v operního matadora, filmovou přehlídku odlehčilo. Na otázku, proč právě teď, na konci sezóny, představuje komedii, když všichni ostatní "honí" body na Oscary, odpověděl, že nemůže být pořád za intelektuála. "Navíc mám rád outsidery jako Paul, sám jsem jím v dětství býval."

Nadcházející oscarovou soutěž nicméně označil za nejnapínavější, jakou pamatuje. Aby ne, jeho značku nesou mnozí z letoších favoritů. Mluví se především o biografii Nelsona Mandely, Komorníkovi aneb filmu o "nejdůležitějším muži Bílého domu" a o Fruitvale Station, hitu Sundance, který natočil debutant Ryana Cooglera, jinak miláček místního publika.

Tomu mimochodem producent vyčetl, že na něj dost nemyslí. "V roce 1991 jsem vám vyhrál Oscara s jedním nenápadným švýcarským filmem (Journey of Hope). A co myslíte? Nikdo nepoděkoval, nikdo mě k vám nepozval. Byl bych bral i letenku do ekonomické třídy, ale nepřišla mi ani čokoláda. Ani blbý armádní nožík jste mi neposlali, nic!" čílil se naoko. Dvě divačky tím vyprovokoval k činu a na následující projekci dostal obojí. "Máte u mě roli, holky," slíbil pobaveně. I tak může vypadat casting u šéfa Hollywoodu.

V čem měl taky prsty

Pulp Fiction
Zamilovaný Shakespeare
Gangy New Yorku
trilogie Pán prstenů
Návra do Cold Mountain
Hanebný pancharti
Kill Bill
Nespoutaný Django
Králova řeč