SS důstojníci v Rudolfinu

SS důstojníci v Rudolfinu Zdroj: Reflex.cz

Nacisté se navracejí do Rudolfina. A oddávají se sexu

VIDEO: Za událost domácí výstavní sezóny se s určitostí dá prohlásit výstava Jakea a Dinose Chapmanových Slepý vede slepého, která bude dnes slavnostně zahájena v pražské Galerii Rudolfinum. Kurátoru Ottovi M. Urbanovi se v ní výstižnou formou povedlo představit provokativní tvorbu těchto velkých hvězd současné britské umělecké scény.

Všude, kde bratři Chapmanové vystavují, rozpoutávají diskusi o tom, kam až smí výtvarné umění zajít. Ať jejich Franciskem Goyou inspirované objekty a grafiky na téma smrt a sex, nebo série zdeformovaných dětí se zvířecími nosy, či do hávu primitivního umění zahalené hamburgry, jsou prodchnuty odkazy k dějinám lidského vědění a také k faktu, že: „Vlastně celá křesťanská kultura je postavena na vraždě, na vraždě božího syna,“ jak říká Jake Chapman.

Největší instalací na výstavě Slepý vede slepého je soubor figurín důstojníků SS s tlejícími obličeji, kteří udiveně sledují vystavené umění. Jedná se o připomínku projektu Zvrhlé umění, jejž nacisté uspořádali v roce 1937 v Mnichově, aby tvorbu Pabla Picassa, Maxe Ernsta, Paula Kleeho nebo Oscara Kokoschky prohlásili za nevhodnou a opovrženíhodnou. V tomto kontextu je určitě zajímavé připomenout fakt, že Rudolfinum si za druhé světové války vybral jako své sídlo zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich, a paradoxně se tam tak díky bratrům Chapmanům důstojníci SS navracejí.

Video placeholde
Důstojníci SS souloží v Rudolfinu • Reflex.cz

Výstava, která bude dnes večer zahájena, potrvá až do 5. ledna příštího roku..