The Beatles

The Beatles Zdroj: tumblr.com/withoutcareorconsi

The Beatles
Nick Cave
Marilyn Monroe
Jimi Hendrix
John Lennon
5
Fotogalerie

Pamatujete na audiokazetu? Nedávno ji bylo 50 let a takto jí vzdali hold neznámí umělci

První audiokazetu představila před půl stoletím, 28. srpna 1963, nizozemská firma Philips na tradiční výstavě rozhlasové a televizní techniky IFA v Berlíně. Přesto, že se audiokazety dnes již používají minimálně, lidé na ně nezapomínají. Jen je využívají k jiným účelům. Například k vyobrazení známých osobností.

Jistě máte stále v živé paměti, jak jste se pomocí tužky snažili rozmotat, namotat, napravit a přetočit neposlušnou magnetickou pásku, která je základem a zároveň největším problémem kazety.

Pár nadšenců ale dokázalo, že páska nemusí jen rozčilovat majitele audiokazet, ale může se hodit i v umění. A tak vznikly zajímavé portréty známých osobností, jako Marilyn Monroeová, nebo celé kapely Beatles, které jakoby vystupují přímo z audiokazety.

Zpět k historii

Když firma Philips v roce 1963 přivezla do Berlína na IFA audiokazetu, představila spolu s ní také první přenosný kazetový magnetofon EL 3300.

Tento umělohmotný přístroj vážil 1,5 kilogramu, stál 299 marek a byl napájen pouze z baterií. Příslušenství tvořily mikrofon, taška a takzvaná compact cassette s kapacitou dvakrát 30 minut. O dva roky později představila svůj „kazeťák“ i německá firma Grundig. K následnému velkému rozšíření audiokazet přispěly počátkem 70. let i autorádio s přehrávačem a později walkmany.

Zničila ji MP3

V 90. letech audiokazetě velmi ztížil život rozvoj digitálních technologií. Nejdříve to byl kompaktní disk, jenž se na trhu poprvé objevil v roce 1982, posléze audiokazeta začala bojovat s vypálenými skladbami ve formátu MP3.