Iveta Bartošová

Iveta Bartošová Zdroj: Profimedia.cz

JXD: Džambulka na maso? Já tomu věřím!

Nedávné odhalení Ivety Bartošové, že jí na sluníško do Itálie odvezli, aby jí prodali na maso a orgány na ostrově Elba, je z poloviny věrohodné. Pokusím se ukázat, že první část výroku má zdravé jádro, je racionální a podle všeho snad uvěřitelná!

Druhá část podání Ivety Bartošové - že jí chtěli prodat na orgány - je nepřesvědčivá a nevěrohodná. Je to na první pohled stejně málo pravděpodobné, jako kdyby někdo unesl Miloše Zemana kvůli tomu, že by chtěl někomu transplantovat jeho játra, nebo mne, kdyby chtěli někomu dát nové plíce. Džambulčiny, Zemanovy i moje orgány jsou prostě pro odběr na transplantaci hrubě nevhodné pro celkovou opotřebovanost neřestným způsobem života.

Situaci by trochu měnilo, kdyby chtělo Džambulčiny orgány koupit nějaké patologické muzeum. To však má dva háčky: Kdyby tomu tak bylo (nejspíš kvůli játrům), jako prvního takové muzeum vykoupí prezidenta republiky. Druhým háčkem muzejní stopy je finanční krize, která muzeím nedovoluje nakupovat tak unikátní exponáty, jako je Džambulčina slinivka. Proto můžeme hypotézu o prodeji Džambulky na orgány vyloučit.

Mnohem pravděpodobněji zní výrok, že jí chtěli prodat na maso. Na jihu Evropy zuří zlá ekonomická krize a restauratéři se snaží ušetřit, kde můžou. Proto by se jim nákup vyplatil, neboť Džambulka je okamžitě po nakrájení použitelná jako hovězí na víně.