socha z krve

socha z krve Zdroj: YouTube.com

Socha z krve
Podobizna Marca Quinna z vlastní krve
Podobizna Marca Quinna z vlastní krve
Socha z krve
Podobizna Marca Quinna z vlastní krve
10
Fotogalerie

Britský sochař modeluje transsexuály a tesá své podobizny do mražené krve

Není nad to, když dá umělec do své tvorby něco ze sebe. V případě Marca Quinna se o osobním vkladu do projektu „Self“ rozhodně nedá pochybovat. Angličan totiž už několik let vytváří sochy z krve a každých pět let si z tekutiny vytesá vlastní podobiznu.

 

 

Do svých soch už „nalil“ kolem pětadvaceti litrů vlastní krve. Marc Quinn, který začal s tesáním podobizen do zmražené kapalné tkáně v roce 1991, chce tímto zvláštním způsobem zachytit stárnutí a proměnlivost těla. Proto opakuje stejnou činnost vždy po pěti letech.  Svůj dlouhodobý projekt pojmenoval „Self“.

 

Když přijde období tvorby dalšího sochařského autoportrétu, začne Quinn každých šest týdnů chodit k lékaři na odběry. „Vždy se pak cítím hodně unavený, ale je to ta samé, jako když jsem chodil darovat krev. Člověk si hlavně uvědomí obrovskou regenerační sílu těla,“ svěřil se umělec pro huffingtonpost.com. Na jednu takovou vytesanou hlavu pak padne asi kolem pěti litrů krve.

 

 

 

Kromě zachycení postupu času ve své tváři, má také umělcovo dílo podporovat symboliku života. Jde mu především o zachycení rozdílu mezi živým člověkem a materiálem, který tuto osobu vytváří.

 

 

Jedna ze soch Marca Quinna je k vidění v National Portrait Gallery v Londýně, kam ji prodal v přepočtu za necelých devět milionů korun.  Další krvavé výtvory si odkoupili vášniví obdivovatelé umění do soukromých sbírek. Quinn je mimo jiné také tvůrcem sochy herečky Pamely Anderson a několika transsexuálů.