Co vše se vejde do ucha jehly?

Co vše se vejde do ucha jehly? Zdroj: willard-wigan.com

Ucho Reflexu 22. února (aneb co si poslechnout o víkendu)

Co hezkého a zajímavého budou mít lidé z Reflexu na víkend v ipodech, telefonech a přehrávačích? Tipy redakce každý pátek na Reflex.cz v rubrice Ucho Reflexu.

Matěj BartošekMatěj Bartošek|Reflex.czMatěj Bartošek

Junip – Line of fire

Jose Gonzales je švédský písničkář argentinského původu. A Junip je jeho kapela. Své druhé album chystá na duben, v oběhu je zatím singl Line Of Fire. Parádní singl. A ještě parádnější klip. Ocení jej zejména emočně rozbití jedinci v kocovině jak trám. Koneckonců je víkend, že.

 

Zdeněk StrnadZdeněk Strnad|ArchívZdeněk Strnad

Fanfara Tirana meets Transglobal Underground - No guns to the wedding

Spousta pokusů o fúzi world music s elektronikou nefunguje, tenhle ano, a perfektně. „Balkánská dechovka“ není ani cikánský klon Vlachovky, ani partička vzteklých Albánců, terorizujících zaměstnance ČEZu příliš hlasitým zvukem žesťů.  Známí londýnští eklektici Transglobal Underground experimentují s nejrůznějšími světovými kulturami a bylo tak otázkou času, kdy dojde i na Balkán. Chvílemi nevíte, jestli posloucháte reggae, vyklidněný chillout nebo zkoušku žesťového kvinteta. Zábavné je to ovšem náramně – tak jako všechno, za čím stojí TGU. No a Fanfara Tirana, kapela složená z bývalých členů albánských armádních dechovek, by prý dokázala vzbudit i mrtvého.

 

Markéta LukáškováMarkéta Lukášková|ArchívMarkéta Lukášková

The Last Shadow Puppets - The Age Of The Understatement

The Last Shadow Puppets jsou pro mě největším hudebním objevem za poslední rok. To se prostě před pěti lety sešel  Alex Turner, frontman  Arctic Monkeys a Miles Kane, exfrontman The Rascals, a nahráli desku s názvem The Age of Understatement. Z ní mám dojem, že takhle přesně by to znělo, kdyby ještě dnes existovali a nahrávali Beatles.  The Last Shadow Puppets se do nich vizuálně i hudebně stylizují a ve finále to zní jako Brouci říznutí Franzem Ferdinandem, Muse a Oasis. Duo se údajně po pětileté pauze domlouvá na nahrání nové desky. Jakožto držitelé prestižní MOJO Award v kategorii Best New Act by samozřejmě neměli váhat ani minutu.

 

Ivan HamšíkIvan Hamšík|Reflex.czIvan Hamšík

Alabama 3 - Hello, I'm Johnny Cash

Alabama 3 je kapela z Brixtonu, která kombinuje taneční hudbu a country. Náladové skladby plné humoru a mužské melancholie, ze světa, kde se vše podstatné a důležité odehrává během víkendů.

 

Zelený RaoulZelený Raoul|ArchívZelený Raoul

Sister Rosetta Tharpe - Down By the Riverside

Tuhle jeptišku miluju a takovej matriarchát uznávám. Kvůli podobnejm písničkám  - a to nemůžu bejt věřící, jelikož vím, co je v nebi - zůstávám na týhle prašivý zeměkouli už osmnnáct let. Ráno si Rosettu pustím ještě před první porcí zpráv z tohoto slzavého údolí a hned je mi líp.