Vypadá neškodně, ale bolí. Kopřivák morušovitý

Vypadá neškodně, ale bolí. Kopřivák morušovitý Zdroj: Profimedia

Kytičce Gympie-gympie se raději vyhněte
Bacha, kopřivák!
Gympie-gympie (česky kopřivák morušovitý) vás může dohnat k sebevraždě
3
Fotogalerie

Gympie-gympie, kytička vhodná k mučení nezvaných hostů

I když je pěstování exotických rostlin všeho druhu čím dál tím víc v kurzu, stále existují takové, kterým bychom se měli vyhnout obloukem i v botanické zahradě. Například taková nevinně vyhlížející rostlinka z čeledi kopřivovitých s hravým názvem Gympie-gympie může nadšeného pěstitele rovnou zabít nebo ho alespoň přivést k šílenství.

Zapomeňte na monstery! Pokud chcete mít v obýváku něco opravdu speciálního, zbystřete. Rostlina Gympie-gympie, česky kopřivák morušovitý, která se přirozeně vyskytuje v deštných tropických pralesích v severovýchodní Austrálii, vaši domácnost promění k nepoznání. Kontakt s jejími listy, stonky a větévkami si bude každý, kdo s ní bude mít tu čest, pamatovat až do smrti, která mimochodem dost možná přijde dřív, než čekal. 

Sado maso pro gurmány

Polaskání dutými chloupky zakončenými křemičitou špičkou se dá prý údajně připodobnit k ponoření části těla do roztaveného olova, anebo horké koncentrované kyseliny spolu s výbojem elektrod pod proudem 420 voltů. 

Narozdíl od popálení její pacifistickou sestřenkou kopřivou ale bolest neustupuje, naopak narůstá a trvá od několika týdnů do několika měsíců. Pokožka, která se setkala s chloupky rostliny, které do kůže vpravily komplexní neurotoxin, je nejprve poseta rudými tečkami a poté se promění v rudý puchýř. 

Smrt za odměnu

Ačkoliv jsou známé i případy smrti po požahání Gympie-gympie, nejde o přímou souvislost s otravou. Člověk se zkrátka raději zastřelí nebo skočí z útesu, než aby nesnesitelnou bolest snášel tak dlouho. 

Oběti údajně pociťují bolesti i několik let po nehodě a jsou známy případy, kdy se bolesti vrací i po desetiletích. Zvláště když je dříve ožahnutá pokožka vystavena studené sprše či větru. 

Nesmrtelná teta

Bez zajímavosti není ani fakt, že jed obsažený v listech Gympie-gympie, v jejích stoncích a větvičkách je velice stabilní a jeho potence není ovlivněna věkem nebo horkem a suchem. Existují dokonce doklady o tom, že i suché listy rostliny, které se 30 let válely v muzejním herbáriu, způsobily těžké popáleniny. 

Pomoc existuje

Kdybyste na ulici náhodou potkali požahaného člověka a chtěli mu pomoct, přiložte mu na ránu zředěnou kyselinu chlorovodíkovou a proužek vosku na depilaci, abyste mu z kůže odstranili zbytek chloupků. Bude vám vděčný. Nemáte zač!