Trvalo to pár let než se znovu našel, a to díky filmu Přelet nad Kukaččím hnízdem. Z předávání Cen Akademie odešel po devíti nominacích s pěti soškami
Ačkoliv Froman toužil po studiu na DAMU, skončil nakonec o kousek vedle - na scenáristice na filmové akademii.
Z předávání Cen Akademie odešel s filmem Přelet nad Kukaččím hnízdem po devíti nominacích s pěti soškami, radost mu ovšem udělal i fakt, že za ním mohli na akci přiletět i dva synové.
Z předávání Cen Akademie odešel s filmem Přelet nad Kukaččím hnízdem po devíti nominacích s pěti soškami, radost mu ovšem udělal i fakt, že za ním mohli na akci přiletět i dva synové.
Forman se nakonec odstěhoval do Spojených států - bez manželky i svých dvou synů.
11
Fotogalerie

Když génius točí film o géniovi: Miloš Forman odešel z předávání Oscarů s náručí plnou sošek

Je 25. března 1985 a probíhá vyhlášení Cen Akademie, lidově Oscarů. Snímek Amadeus českého režiséra Miloše Formana zabodoval - získal celkem osm sošek. Forman je na vrcholu své kariéry, před lety získal pět nejdůležitějších Oscarů za film Přelet nad kukaččím hnízdem, díky Amadeovi se mohl na krátko vrátit do rodného Československa. Tím ale jeho fenomenální tvorba nekončí, natočí ještě mnoho dalších trháků. Film Amadeus je ale bezesporu nejlepším z nich.

Miloš Forman se narodil v roce 1932, bylo mu pouhých 11, respektive 12 let, když mu oba rodiče zemřeli v koncentračních táborech. Po letech putování po příbuzných nakonec skončil na internátě, kde studoval například i Václav Havel, se kterým se brzy stali přáteli. Ačkoliv toužil po studiu na DAMU, skončil nakonec o kousek vedle - na scenáristice na filmové akademii.

Jeho filmová tvorba byla jednoduše řečeno jiná. Pro české publikum a později i pro zahraniční, zejména to americké. Doma „skončil“ snímkem Hoří, má panenko, který způsobil značné pozvižení. Forman se nakonec odstěhoval do Spojených států - bez manželky i svých dvou synů. Jenže tam to neměl vůbec jednoduché, Američani jeho filmy přijímali chladně.

Trvalo to pár let než se znovu našel, a to díky filmu Přelet nad Kukaččím hnízdem. Z předávání Cen Akademie odešel po devíti nominacích s pěti soškami, radost mu ovšem udělal i fakt, že za ním mohli na akci přiletět i dva synové. I když ti by prý radši sledovali Čelisti a téměř celý ceremoniál prospali.

O deset let později svůj osobní úspěch na Oscarech ještě trumfnul. Nápad natočit Amadea přišel náhodou díky divadelní hře. Když nabídl československým úřadům dost peněz, bylo mu dovoleno mu natáčet i zde, v Praze a Kroměříži. Nakonec se pak i právě tyto úřady mohly chlubit osmi soškami Oscarů, které film vyhrál, pod vedením Formana s pomocí Ondříčka a Pištěka.