Během půstu jezte více ryb, zeleniny a ovoce

Během půstu jezte více ryb, zeleniny a ovoce Zdroj: ČTK/PA/Tomislav Miletic/PIXSELL

V postním období je i čas na dobré skutky a charitu
Postní období začíná v křesťanské tradici popeleční středou
2
Fotogalerie

Je popeleční středa. Začíná půst, účinný retro detox i pro ateisty

Nejprve masopust, potom půst. Masopustní tradice s pivem, jitrnicí a koblihami už zvládáme dobře. Do neméně tradičního předvelikonočního půstu se ale zase tak moc nehrneme. Přitom právě tohle období, které podle křesťanských tradic začíná na Popeleční středu, můžeme využít k parádní očistě těla i duše. A nemusíme zrovna hladovět. Stačí změna jídelníčku a zavedených zvyků.

Původně měla postní doba jasná a poměrně přísná pravidla. Z jídelníčku na 40 dní zmizelo maso (s výjimkou ryb), uzeniny, vejce, mléčné výrobky, sladkosti i alkohol. Konzumovalo se vždy pouze jedno jídlo denně. Kromě nedělí, to byla pravidla trochu mírnější. Toto období, ale nebylo pouze o menších porcích, dietě a abstinenci. Naši předci kladli zvýšené nároky nejen na svá těla, ale soustředili se i na duši. Postní období mělo v lidech probouzet ohleduplnost a láskyplné chování nejen k druhým, ale i k sobě samému. 

40 dní, co vás posílí

Takový jarní úklid v těle i duši asi rozhodně není na škodu. Zvláště když pravidla našich předků nejsou zase tak moc přísná a můžete si je upravit podle potřeby. A chlubit se dodržováním tradic je dnes v kurzu. Omezíte maso, přidáte ryby, především ty mořské kvůli jódu. Vyřadíte sladkosti, nahradíte je ovocem a ořechy. Na luštěniny a zeleninu, ale i celozrnné pečivo a těstoviny, rýži či brambory si vaše tělo také nebude stěžovat. Pitný režim je důležitý, tedy mluvíme o vodě a bylinkových čajích. Zkuste naopak omezit mléčné výrobky, kávu, černý čaj, cigarety a alkohol, ostatně na otevřené hospody to zatím nevypadá. Přidejte pravidelný pohyb, procházky, nerozčilujte se na sociálních sítích a při sledování televize, zkuste víc dobrých skutků, méně nadávání a za 40 dní vplujete do jara jako vyměnění. 

Od Popeleční středy po Zelený čtvrtek

Tradice „jarního“ půstu sahá až k nejstarším filozofickým a náboženským kořenům. Jak uvádí Tomáš Bubík ve své knize Hostina a půst v křesťanské kultuře, drželi ho už lidé v pohanských kulturách. Očišťovali se tak od temných sil, ale také jím řešili dobu, kdy se zimní zásoby tenčily a bylo nutné šetřit. Křesťané se tímto obdobím od pradávna připravují na svůj nejvýznamnější svátek, Velikonoce. Obvykle se postí zdraví lidé od 15 do 60 let, ale uskromnit se může každý, jehož zdravotní stav to dovolí. Postní doba trvá 40 dní, letos začíná na Popeleční středu 2. března a končí Zeleným čtvrtkem 14. dubna. A chcete-li motivaci, máme pro vás jen jedno slovo: plavky.