Policisté kontrolují řidiče snažící se jet do uzavřených okresů

Policisté kontrolují řidiče snažící se jet do uzavřených okresů Zdroj: Jiří Štefek

Policisté kontrolují řidiče snažící se jet do uzavřených okresů
Policisté kontrolují řidiče snažící se jet do uzavřených okresů
Policisté kontrolují řidiče snažící se jet do uzavřených okresů
Policisté kontrolují řidiče snažící se jet do uzavřených okresů
Policisté kontrolují řidiče snažící se jet do uzavřených okresů
5
Fotogalerie

Na Krakonošův revír spadl lockdown. Jeho dodržování probíhá klasicky, po česku

Okres Trutnov patří do trojice regionů v Česku, ve kterých od půlnoci ze čtvrtka na pátek platí omezení pohybu. Na jeho hranicích a důležitých dopravních tepnách vartují policejní hlídky a lidé, kteří chtějí z Trutnovska vycestovat nebo do něj přijet, musí prokázat pádný důvod své cesty. Cesta na horskou chatu nebo na běžky mezi ně nepatří. Místním dětem přitom začínají jarní prázdniny a venku panuje doslova ideální zima. Jak to tedy v okresu na severovýchodě Česka, v němž se nachází velká část Krakonošova revíru, vypadá?

Rána v těchto dnech jsou ve Vrchlabí a jeho okolí velice mrazivá. Teploty padají i k -15 stupňům a o příjemném počasí lze hovořit až zhruba okolo jedenácté hodině dopoledne, kdy teploměr ukazuje -5 stupňů. Ráno se proto venku nikdo příliš nezdržuje. Místní rozvezou děti do školek a spěchají do práce. Náměstí je vylidněné, totéž platí vesměs i o parkovištích před supermarkety.

Něco je však v místním dění nového a lokální šuškandou se to rychle šíří. Na příjezdové cestě od Jilemnice a Hrabačova totiž stojí uprostřed silnice obytná mobilní buňka, u které jsou zaparkovaná tři policejní auta a u nich přešlapují policisté v černých mundúrech. I přes roušky na jejich tvářích je vidět, že jim příliš teplo není. Nastoupili sem v pátek ráno ještě za tmy a jak tu budou dlouho ani nevědí. Jejich úkolem je dohlížet na dodržování vládního nařízení omezujícího pohyb skrz hranici okresu, která začíná doslova jen pár desítek metrů za cedulí oznamující motoristům konec města.

Okolo osmé až půl deváté ráno začínají mít strážci konečně napilno. Provoz začíná houstnout a policisté vyhodnocují, zda uvedené důvody řidičů jsou v souladu s vládním nařízením nebo ne. Na můj dotaz odpovídají, že v prvních hodinách z Vrchlabí do semilského okresu propustili všechny řidiče, ale na příjezdu již několik aut vrátili. V dalších hodinách už se takřka nezastaví. Provoz je svižný a strážci pořádku se mohou připravit i na nejrůznější výmluvy a „nezpochybnitelné důvody“. Uvnitř trutnovského okresu totiž se nacházejí nejznámější krkonošská horská střediska, kde jsou stovky chat a apartmánů lufťáků.

Mnoho z nich na čtvrteční rozhodnutí vlády zareagovalo okamžitě a na příjezdech do Krkonoš byl ještě před uzávěrou docela intenzivní provoz. V ulicích Vrchlabí, ale i na dalších komunikacích po okolí si proto nelze nevšimnout velké hustoty pražských, středočeských, ale například i pardubických espézetek. A další auta s nimi stále přijíždějí. Vypadá to, že při dalším sčítání obyvatel okres Trutnov asi hodně nabobtná.

V Krkonoších panují ideální zimní podmínky. Vleky a lanovky však nejezdí. Ale po konci nouzového stavu tuto neděli se to však může změnit. Nikdo neví, zda bude vyhlášen nouzový stav znovu nebo hejtmani vyhlásí podobné opatření, nicméně provozovatelé skiareálů už hlásí, že jsou připraveni roztočit kola a pustit lyžaře na svah.

Místní proto zatím mohou jen na běžky. Kvůli lockdownu musí však přehodnotit své plány. Cesta na Benecko či na Mísečky už však vede sousedním okresem a proto si na ni musí nechat zajít chuť. Totéž platí i pro obyvatele Jilemnice, Poniklé, Martinic a další sousedních vísek, kteří jezdili do lyžařského běžeckého areálu na okraji Vrchlabí. Nyní sem nemohou. A v pátek odpoledne to je na počtu aut na parkovišti znát. Nicméně tento areál, který vybudovala parta nadšenců okolo Romana Charváta, otce české biatlonistky Lucie Charvátové, se může pochlubit jednou zvláštností. Jeho tratě totiž protínají oba okresy a napojují se na běžkařské magistrály do sousedních vsí. Autem do nich místní nemohou, ale na běžkách tam dojedou. Je to jakýsi paradox, protože z běžeckých tras je krásně vidět na policejní buňku, která staví každé auto, které projede po blízké silnici.

Vrchlabský starosta Jan Sobotka uvedl, že areál určitě na hranici okresů neomotá ostnatým drátem a že nebude bránit lidem ve sportu. I kdyby tak pomyslně učinil, lidé by si do něj cestu našli skrze místní lesy nebo zaváté polní cesty. Trošku se tak na mysl vkrádají scény z legendárního snímku Krakonoš a lyžníci, jak financové honí pašíře. Ti však na lyžích umějí a ujedou jim. Myslím, že toho jsou si vědomi i strážci zákona, které posílili i jejich kolegové z dalších českých krajů. Pro některé by jízda na běžkách byla nepochybně větší horor než postávání v desetistupňovém mrazu. Zda tu budou takto stát několik dní či týdnů, neví zatím nikdo. Ani policisté, ani místní.