Video placeholde

Hráčům her poslal statisíce korun. Nejsem milionář, přátelství streamerů si nekupuji, říká LastGameBlitz

V nenápadné budově energetické společnosti v Praze je jedna velmi nápadná kancelář. Podle vybavení byste rozhodně nečekali, že tu sedí vysoce postavený manažer firmy. Na dveřích vás totiž přivítá symbol vlka ze Zaklínače, uvnitř visí na stěnách plakáty ze známých videoher a skřínky zdobí sběratelské edice z her Doom, God of War či Ghost of Tsushima. To je království Lukáše Křítka, který je velmi známý na platformě Twitch. Pod přezdívkou LastGameBlitz na ní podporuje české herní streamery vysokými finanční částkami. Ve videu v úvodu článku najdete velký rozhovor, ve kterém Lukáš mimo jiné popisuje, proč posílá své peníze právě tam, co se mu na sledování videoher libí i jak se vyvíjel jeho vztah s největším českým herním streamerem – Agraelem.

K rozhovoru se usazujeme za stůl, na kterém leží pálka symbolizující legendární českou hru Mafia, vedle ní je bronzová soška z další české videohry Kingdom Come: Deliverence a to vše doplňuje masivní replika meče Barbara Conana. Tady se musí cítit dobře každý fanoušek počítačových her. První otázka ale míří zcela jinam: Jak doma vysvětlujete, že posíláte své vydělané peníze lidem, kteří hrají na internetu videohry? „Dost těžko,“ odpovídá s trpkým úsměvem Lukáš Křítek. Vzápětí ale dodává, že i když rozhodně není žádný excentrický milionář, jeho rodina netrpí, je zajištěna a má se dobře. Tak začíná naše více než hodinu dlouhé povídání o tom, jaké to je být mecenášem české herní scény.

Křítek alias LastGameBlitz je známý především ze streamů Vojtěcha Fišara, který na Twitchi vystupuje pod nickem Agraelus. Právě tady se často stává součástí vysílání ať už prostřednictvím svých jednorázových finančních darů či jen třeba tím, že mu Agraelus během streamu zavolá na mobil a pustí ho na hlasitý odposlech s žádostí o radu. „Můj vztah s Vojtou se vyvíjel dlouho. Sleduji ho tři roky, ale osobně se známe mnohem kratší dobu. Je to úžasný a chytrý člověk, který má zatraceně psychicky náročnou práci a já jsem rád, že ho mohu podpořit,“ říká LastGameBlitz. A podpora je to opravdu velká. Podle údajů na webu Streamelements mu za uplynulý rok poslal téměř osm set tisíc korun. „Velká část z toho byla ale v rámci charitativních streamů, takže Vojtovi šlo na účet podstatně méně. Ale chtěl bych zdůraznit, že si těmi penězi nekupuji jeho přátelství. Odesláním částky to pro mě končí, nemusí mi za to nabízet žádné protislužby a nic za to od něj nečekám,“ dodává.

Ze svého působení na platformě Twitch si nejvíc cení kontaktů, které tam získal, a přátelství, která navázal. Seznámil se například s dalšími velkými donátory s nicky b0rkur a tomlincoln91, se kterými se často setkává i v osobním životě. Jeho další přátelství pak přerostlo v obchodní spolupráci, kdy v minulém týdnu začal investovat ve firmě Madmonq, která dodává hráčům doplňky stravy a je velmi aktivní ve streamerském prostředí.

Jak se LastGameBlitz dostal k videohrám? Proč sleduje streamery a nezahraje si raději něco vlastního? Kdy se z jeho mecenáštví stala investice a kdy překoná rekord v jednorázovém donatu českého Twitche? Nejen o tom jsme se bavili ve videu výše.