Claudine Auger

Claudine Auger Zdroj: United Artists Corporation

Claudine Auger a Sean Connery
Claudine Auger a Sean Connery
Claudine Auger a Sean Connery
Claudine Auger a Adolfo Celi
Claudine Auger a Sean Connery
10
Fotogalerie

Osudové setkání na Bahamách. Po boku James Bonda se objevila herečka Claudine Auger

Bondovka s názvem Thunderball patří mezi nejoblíbenější snímky v sérii. Hlavní roli opět ztvárnil Sean Connery, jemuž sekundovala pohledná Francouzka Claudine Auger. Ta mimo jiné zvítězila v soutěži Miss Francie, celosvětově skončila těsně pod vrcholem. Modelka a herečka se věnovala filmu téměř celý život. 

Narodila se 26. dubna 1941 v Paříži, hlavní město bylo tehdy okupováno wehrmachtem. Dětství sice bylo poznamenáno válkou, ale po pádu Hitlera nastoupila budoucí herečka na základní školu. Další kroky směřovaly na pařížskou konzervatoř, během studia dokonce stihla premiéru před kamerou. Mladičká dívka o sobě dala vědět v pouhých patnácti letech, když si podmanila porotce v soutěži Miss Francie.

Začínající francouzská hvězdička

Následně se stala vicemiss v rámci Miss World, to jí otevřelo dveře do světa modelingu. Svůj čas musela rozdělit mezi hraní a focení. Když bylo Auger sedmnáct let, začala se stýkat se spisovatelem Pierem Gaspartd-Huitem. Literát byl sice o téměř dvacet roků starší, ale mohl mladé herečce pomoci s kariérou. Po roční známosti vstoupil pár do manželského sňatku.

Debut před kamerou si odbyla v roce 1958 ve snímku Kristýna, kde ztvárnila jednu z vedlejších rolí. Za zmínku stojí, že se na place setkala například s Alainem Delonem. Po dokončení školy začaly přicházet první nabídky. Mihla se v dramatu Orfeova závěť. Podle předlohy Alexandra Dumase staršího natočil Henri Decoin film Železná maska, do snímku obsadil i Claudine Auger.

Před osudovou bondovkou se věnovala i divadlo, kariéru na prknech, která znamenají svět, musela později ukončit kvůli časovému vytížení. S producentem snímku Thunderball Kevinem McClorym se setkala během dovolené na ostrově Nassau. Ten sice měl vybranou jinou herečku, ale krása mladé Francouzsky ho uchvátila.

Bond girl s jiným hlasem

Po návratu z Baham zvládla konkurz a stala se čtvrtou Bond girl v pořadí. Snímek Thunderball měl premiéru v roce 1965, Auger vynesl popularitu. Podobně jako jiné herečky, musela být předabována, protože měla silný přízvuk. Shodou okolností jí propůjčila hlas Nikki Van der Zylová, jež namluvila i první Bond girl v Dr. No. Nicméně její role Domino Dervalové je nezapomenutelná a i díky ní vydělal snímek přes 205 milionů amerických dolarů.

Auger se rázem stala hvězdou, nafotila dokonce několik snímků pro časopis Playboy. Dostávala stále více příležitostí, vedlejší role vystřídaly ty hlavní. Změny nastaly také v osobním životě, herečka se po deseti letech rozvedla s manželem. V dalších letech navázala známost se skotským podnikatelem Peterem Brentem, jemuž porodila dceru.

Během své kariéry se objevila v desítkách filmů, v 70. letech hrála znovu po boku Alaina Delona. Tentokrát už jako jedna z titulních postav ve snímku Povídka o policajtovi. Zatímco v Evropě o ní byla poptávka, do Ameriky se francouzská kráska nedostala. Začátkem 90. let pověsila herecké řemeslo na hřebík a věnovala se rodině.

Claudine Auger zemřela po dlouhodobé nemoci pět dní před Vánocemi roku 2019.