Přírodovědecká společnost Mendelovy objevy nechápala, ani jim nevěřila
Mendel se věnoval šlechtění vína i včelaření
Mendel popsal základy genetiky na rostlinách hrachu
Kvůli křehké psychice Mendel nikdy nedostudoval vysokou školu
Johann Gregor Mendel je považován za zakladatele genetiky
8
Fotogalerie

Kvůli křehké psychice se Mendel nestal vědcem, přesto objevil mnich z Brna genetiku

Ty skutečně převratné vědecké objevy vždy přicházejí z těch nejméně očekávaných míst. Příkladem je i brněnský mnich Johann Gregor Mendel, který před 156 lety definoval základy genetiky. A to přesto, že nikdy nedokončil vysokoškolské vzdělání. Jeho jméno rezonuje světem dodnes. Jeho celý příběh si můžete pustit v pořadu Životy slavných z produkce internetové televize Mall.tv.

Mendel se narodil do rodiny obyčejného rolníka, jehož řemeslo měl převzít. Zamířil ale na studia, jak jim poradil místní duchovní. Byl skutečně skvělý student, na Vysoké škole ale jeho rodině došly peníze a z nastalé situace se mladý Johann psychicky zhroutil. Po roce stráveném doma ho poslali do kláštera, který měl zařídit vzdělání i finanční stránku věci. Jenže kvůli křehká psychika na to Mendel neměl - složil se nejprve po těžké práci v nemocnici a později znovu při studiích, tentokrát u nepodařených státnic.

V klášteře se začne zabývat šlechtěním vína a celkově práci na zahradě, ale taé včelařstvím a meteorologií. U dalších zkoušek opět neuspěje, tentokrát si ale věří a vrhne se tedy do nových studií - přírodních věd a matematiky. Své poznatky brzy zkloubí při svém velkém objevu. Začne sledovat dědičnost na rostlinách hrachu a popíše první základy genetiky.

Ani s takto převratnými myšlenkami opět neuspěje u státnic, tentokrát to ale vypadá, že se s komisí pohádal ohledně vlastních závěrů z věd. A podobně dopadne i po několika letech, když před Přírodovědeckou společností přednáší své závěry o dědičnosti. Mnoho členů mu nerozumí, valná většina nevěří.

Mendelovy teorie potvrdí dvacet let po jeho smrti celá řada zahraničních vědců. Pro Johannovo zadostiučinění už je pozdě, jeho jméno ale bude mnoho dalších desetiletí znát celý svět.