Video placeholde
Robot Ludvík
Trup Ludvíka
Pásový pohon robota Ludvíka - přední pohled
Rameno Ludvíko
Ludvíkova paže
12
Fotogalerie

Největší Lego robot na světě je z Česka. Na stavbu padlo 40 tisíc dílků, má rád Matrix i Terminátora

Seznamte se. Jmenuje se Ludvík, měří zhruba metr a půl, váží nějakých třicet kilo, a aby vznikl, muselo se spojit cca 40 tisíc dílků stavebnice Lego. Řeč je o humanoidním robotovi, kterého postavili studenti elektrotechnické fakulty ČVUT. Právě s nimi jsme se bavili o jeho konstrukci, funkcích, ale i jeho využití a plánech do budoucna. Podívejte se na video v úvodu článku.

Za jeho výrobou stojí dvoučlenný tým – Martin Šrámek a Matěj Štětka. Zatímco ten první má převážně na starosti konstrukci, ten druhý programuje robotovy funkce. Ludvíka sestrojili hlavně jako propagátora tzv. robosoutěže. Tu pořádá elektrotechnická fakulta pro studenty základních a středních škol a soutěžící mají zdánlivě jednoduchý úkol – sestrojit robota podle zadání. Stavbu robota i celou robosoutěž pak zaštiťuje pedagog ČVUT Martin Hlinovský.

To ale není Ludvíkovým jediným úkolem. Kromě reprezentace školy je jeho hlavní pracovní náplň v kultuře. Spolu s Českou filharmonií vystupuje v představení PFK dětem. Tam zaznamenávají jeho tvůrci velmi pozitivní ohlasy právě od dětí. Jako hlavní Ludvíkovu přednost vidí emoční škálu, kterou je stroj schopný předvádět.

Řídí se pomocí bluetooth ovladače od Playstationu, a pokud mu naprogramujete celé věty, je schopný i pomocí reproduktoru mluvit. Sami autoři přiznávají, že při jeho konstrukci a hlavně údržbě narazili na řadu limitních faktorů stavebnice Lego, která pochopitelně není na takové konstrukce úplně ideální. Jeho každému použití tak předchází několikahodinová oprava a údržba spočívající ve výměně opotřebovaných dílů.

Jak těžké je robota přepravovat? Kde všude ho můžete potkat? Proč vypadá tak, jak vypadá? A čím by se chtěli jeho tvůrci v budoucnu živit? Nejen to se dozvíte ve videu v úvodu článku.