Oliver Cromwell udělal z královské Anglie republiku
Oliver Cromwell udělal z královské Anglie republiku
Oliver Cromwell udělal z královské Anglie republiku
Oliver Cromwell udělal z královské Anglie republiku
Oliver Cromwell udělal z královské Anglie republiku
11
Fotogalerie

Z osvoboditele mocí posedlým diktátorem: Oliver Cromwell udělal z královské Anglie republiku

Je 30. ledna 1649, teď už bývalý anglický král Karel I. pochoduje na popraviště. Byl odsouzen za velezradu.To mu nezabrání pronést závěrečnou řeč rozsáhlému publiku. Nakonec sám poklekne, položí hlavu na špalek a dá katovi znamení, že je připraven. Kat mu usekne hlavu jednou čistou ranou. Spolu s královou hlavou padá i anglické království a země se stává republikou. Za celým spektáklem stojí Oliver Cromwell, který zemi na několik dlouhých let uchvátí do své moci. Celý příběh si můžete pustit v pořadu Životy slavných z produkce internetové televize Mall.tv.

Oliver Cromwell by zůstal prosťáčkem nebýt štědrého dědictví a rodinných konexí v parlamentu. Právě tam během pár let vystoupal z obyčejného hospodáře. Jenže k jeho smůle si parlamentu moc neužil - tehdejší král odmítal být poslancům po vůli a chopil se moci sám. To nakonec vedlo k občanské válce, do které se na straně parlamentu zapojil i Cromwell.

A právě díky jeho schopnostem armáda pod jeho vedením vyhrává - Cromwell zajme krále a postaví ho před soud. Zaslouží se o to, aby vládce odsoudili a poslali na popravu. Sám touží v zemi nastolit parlamentní demokracii, ale brání mu v tom nepokoje v zahraničí i v Irsku a Skotsku. Bitvy na všech frontách ale opět vyhrává. Po návratu do Londýna je ovšem nespokojený s prací parlamentu, který se stále nedohodl na nové ústavě, a tak zasedání rozežene.

A s armádou se ujme moci jako lord protektor. Nastolí neuvěřitelně ambivalentní pravidla - náboženskou svobodu (do určité míry) a puritánské zákony, které zakazují hospody, divadla i Vánoce. Cromwell po pěti letech ale podlehne nemoci a do země se vrací následník trůnu. Cromwellovo tělo, pohřbené ve Westminsterském opatství, nechá Karel II. zneuctít vytažením z hrobu, popravením a rozčtvrcením.