Antigenní testování v Česku (16. 12. 2020)

Antigenní testování v Česku (16. 12. 2020) Zdroj: Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

Ceny pro obyvatele ale nejsou v Česku zdaleka nejvyšší. Na Slovensku stojí PCR test kolem 1800 korun, ve Finsku už je to přibližně 6500 korun.
Základní cena se pohybuje také kolem 1500 korun, za expresní výsledek do dvou hodin spolu s certifikátem o bezinfekčnosti se klient dostane ale klidně až na 7 500 korun.
Ceny za testování na COVID-19 se liší nejen mezi českými laboratořemi, ale i v jednotlivých státech.
Částka PCR testu zahrnuje kromě státem určené maximální ceny za zdravotní službu pomocí metody PCR ve výši 1 310 korun také náklady na odběrový materiál.
Koronavirus v Česku: Pražské fronty na testování.
15
Fotogalerie

Srovnání cen PCR testů v Evropě: Na pražském letišti jsou jedny z nejdražších vůbec

Ceny testů na nemoc COVID-19 se výrazně liší nejen mezi českými laboratořemi, ale i v jednotlivých státech. Klasický test PCR stojí v tuzemsku průměrně kolem patnácti set korun, v cizině to může být i násobek této částky. Přehledné srovnání najdete ve videu v úvodu článku.

V Česku pokračuje plošné antigenní testování. Za ně občan přímo neplatí, hradí je zdravotní pojišťovny. Naopak PCR testy si lidé v mnoha případech sami platí. Pokud tedy nepracují ve zdravotnictví nebo nedostanou žádanku od svého praktického lékaře či hygieny. Podstoupit test teď mohou lidé v desítkách soukromých společností. Například v laboratořích Synlab se samoplátci mohou dát otestovat za 1560 korun. Pokud přitom ještě požadují potvrzení o bezinfekčnosti, zaplatí o stovku více.

Mnohé společnosti, které testování nabízejí, nemají přímo u sebe laboratoř, v níž testy vyhodnocují. „Náklady na převoz testů jsou pak vyšší,“ dodává Michal Mikšík, mluvčí společnosti GHC, která zajišťuje také testování na letišti a testy drive-in, tedy přímo z auta. GHC nově zavedla čtyři cenové kategorie testů. Základní varianta testu stojí kolem 1500 korun, avšak za expresní výsledek do dvou hodin spolu s certifikátem o bezinfekčnosti klient zaplatí až 7500 korun. 

Více se dočtete zde >>>