Video placeholde

Svítit laserem na policejní vrtulník není legrace. Muž v Mladé Boleslavi to zkusil a hrozí mu 8 let vězení

Snad každý z nás si někdy hrál s laserovým ukazovátkem. Zatímco většině to nevydrží déle, než skončí dětská léta, najdou se i lidé, kteří se tím baví v dospělosti a ohrožují tím své okolí. Jedním z takových lidí byl i osmadvacetiletý cizinec nedaleko Mladé Boleslavi, který si zelený laserem posvítil na policejní vrtulník. Za tuhle „klukovinu“ mu teď hrozí 8 let vězení.

Celá událost se stala v neděli 10. ledna okolo osmnácté hodiny večer. Muž opakovaně úmyslně oslnil zeleným laserovým světlem posádku vrtulníku Letecké služby Policie České republiky. Policisté paprsky laseru lokalizovali z ulice Kosořická v obci Dobrovice na Mladoboleslavsku. Posádka policejního vrtulníku právě letěla na pátrací akci a vinou oslnění reálně hrozila nebezpečná situace, že nebude možné pokračovat v letu nebo bezpečně přistát.

V případě prokázání viny hrozí cizinci za obecné ohrožení až osmiletý trest odnětí svobody. Jeho počínání najdete ve videu v úvodu článku. Proč se jedná o závažný zločin?

„V posledních letech byla zaznamenána na různých místech Evropy řada případů náhodného i záměrného ozáření osádky letounu laserovým paprskem nebo jiným světelným zařízením. V takovém případě může dojít ke zranění osob, k velkým materiálním škodám a dokonce i ke ztrátám na životech. Útoky proti zasahujícím vrtulníkům jsme vyhodnotili jako nejnebezpečnější formu laserových útoků. Zrak pilota může být ozářením poškozen dočasně, nebo trvale. Několikasekundová ztráta zrakové kontroly letu závažným způsobem narušuje situační vědomí letce, vyvolává jeho dezorientaci a tím bezprostředně ohrožuje bezpečnost letu. V současné době jsme schopni zkrátit akční časy zásahů policie na úroveň minut, čímž výrazně vzrostla pravděpodobnost úspěšnosti zásahů. Včasnou přítomností policie na místě incidentu pak dochází minimálně k zabránění dalším útokům a tím k udržování standardní úrovně bezpečnosti leteckého provozu. Ozáření laserem je vysoce nebezpečná situace, při které může dojít ke zranění pilota a v konečném důsledku i k letecké havárii nebo dokonce katastrofě,“ upozorňuje Marcela Szkanderová z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezídia České republiky.