Zájem o repasované počítače stoupl i z důvodu online výuky

Zájem o repasované počítače stoupl i z důvodu online výuky Zdroj: Ondřej Mikšovský

Zájem o repasované počítače stoupl i z důvodu online výuky

V minulém roce se spousta Čechů dozvěděla, co jsou repasované počítače. Významnou měrou k tomu pomohl Covid-19, respektive online výuka, která je jeho důsledkem. Najednou totiž každé dítě v rodině začalo potřebovat svůj notebook nebo počítač, aby se mohlo účastnit výuky. A kde na to rodiče mají brát peníze?

Častým řešením byly právě repasované notebooky a počítače. Na online výuku dítě nepotřebuje nejvýkonnější stroj se super grafikou, rychlým procesorem a velkou RAM pamětí, i když i takové mezi repasovanými kousky najdete.

Lepší je koupit počítač repasovaný než na inzerát

Repasované počítače jsou již používané, přesto je nelze srovnávat s těmi, které byste si mohli koupit na inzerát z bazaru. Hlavní rozdíl je v tom, že repasovanou techniku kupujete od solidního prodejce a dostanete na něj záruku v délce jednoho či dvou let, za příplatek se někdy dá rozšířit.

Při koupi od jednotlivce na nic takového nárok nemáte, není šance počítač reklamovat, pokud se na něm po dvou dnech začnou objevovat vady. Firmy také potěší, že na rozdíl od nákupu na bazaru si při nákupu repasovaného počítače mohou dát fakturu do nákladů.

Repasované počítače pochází nejčastěji z velkých firem

Odkud se berou repasované počítače? Častokrát z velkých firem, typicky z bankovního sektoru. Korporátní firmy mají ve zvyku obměňovat techniku v pravidelných intervalech, ačkoliv je ještě plně funkční. Vyhodit takové vybavení by byla vyloženě škoda. Proto ho odkoupí společnost zabývající se repasováním techniky, vyčistí je a připraví pro nového zákazníka. Vy si ho následně koupíte.

Co se děje s repasovanými počítači, než si je koupíte?

Lidé se často domnívají, že než si počítač koupí, profesionálové ho opraví. V drtivé většině se to však neděje, protože počítače jsou v perfektním stavu a není třeba je opravovat. Místo toho se pouze přeinstaluje operační systém. Každý notebook i počítač je samozřejmě důkladně otestován, a pokud se přijde na nějaké závady a nedokonalosti, produkt se zařadí do kategorie B.

Vyplatí se koupit repasovaný počítač kategorie B?

Prodejci repasované techniky zboží třídí na kategorie A a B. V áčkové kategorii se nachází výrobky v perfektním stavu, jimž není moc co vytknout. V kategorii B objevíte ty, co mají nějakou vadu, případně jsou na první pohled viditelně používané – poškrábané víko aj. Jde však o vady, jež nebrání dalšímu používání. Může se jednat třeba o baterii ve špatném stavu, tu si ale v případě potřeby můžete sami vyměnit.

Výhodou je vyšší kvalita repasovaných zařízení

Mezi repasované notebooky se v podstatě nedostávají modely, které v době pořízení stály šest tisíc. Téměř bez výjimky se tam setkáte se špičkovou technikou, jež kdysi stála desetitisíce. Za zlomek ceny si máte šanci pořídit manažerské notebooky a skvělý výkon, který je i po letech nad průměrem. Právě proto prodej repasovaných notebooků stále běží a je o něj zájem.