Zdroj: pixabay.com

Od zavřených škol k finančním problémům: jak se domácnosti vyrovnávají s aktuální situací?

Děti jásají, rodiče se drží za hlavu. Distanční výuka následkem pandemie znamená nejen to, že školáci musí zasednout k počítači. I rodiče se s touto situací musí vypořádat, děti se totiž samy nepohlídají. Absence v práci nevyhnutelně vede k nižším příjmům v domácnosti, ne při každém povolání si totiž můžete zařídit home office.

Mít rezervu se hodí

Následky koronaviru na ekonomiku jsou rozsáhlé. Mnoho lidí, kteří byli ze dne na den donuceni pozastavit své zdroje výdělku, se mermomocí snaží svůj rodinný rozpočet této náročné situaci přizpůsobit. Ne vždy to ale klapne. Řada domácností se nyní začíná potýkat s výraznými finančními problémy a mnoho z nich nakonec bude potřebovat pomocnou ruku v podobě půjčky.

Kdo si v příznivějších časech ponechal rezervu pro strýčka příhodu, ušetří si teď spoustu starostí. 

Jak na výdaje? Prioritizujte

Prioritou by během krize mělo být hlavně omezení výdajů. Zvláště výdajů za nepotřebné věci, které z dlouhodobého hlediska nebudou mít na vaše finance žádný pozitivní vliv. Za neuvážené utrácení lze považovat například nákupy značkového oblečení, zábavní elektroniky, sportovních potřeb, cigaret a alkoholu či nového auta. 

Výdaje však nejsou pouze o nákupu zboží, nesmíme zapomenout ani na finanční závazky. Pokud vás do neúnosné finanční situace dostává splácení úvěru, máte možnost požádat svoji banku o odklad. 

Česká vláda na jaře schválila v reakci na pandemii koronaviru možnost odkladu splátek o tři nebo šest měsíců. Nyní už tato plošná opatření neplatí, banky jsou však stále ochotné se se svými klienty individuálně domluvit. Je ale důležité začít situaci řešit včas, a ne až týden po uplynutí nejzazšího data vaší splátky.

Půjčky ano, ale jen s dobrou přípravou

Ať už je situace jakákoliv, bohužel nezabrání elektrickému kotli, pračce či jiných spotřebičům v tom, aby vám vypověděly službu. Co v takových chvílích dělat? V zimě se bohužel bez teplé vody jen tak neobejdete, a pokud máte děti, bez čistého prádla to vydržíte maximálně pár dnů, a tak na šetření nezbývá žádný čas

Pokud navíc nemáte žádné vlastní úspory, vyplatí se uvažovat o tom, že byste si sjednali půjčku 10 000 Kč a s její pomocí vrátili chod vaší domácnosti zpátky do normálu. Myslete ale na to, že se jedná o velkou zodpovědnost, a proto je potřeba si dobře spočítat, zda na splátky budete mít dost peněz. Samozřejmostí je i pečlivý výběr toho pravého produktu, který vás nevyjde zbytečně draho.

Žádáte o ošetřovné? Tyto podmínky musíte splňovat

Kvůli aktuální situaci se rodiče dočkali navýšení mimořádného ošetřovného z 60 na 70 % průměrného denního výdělku. Kromě zaměstnaných osob bude dostupné i pro osoby pracující na DPČ a DPP a dokonce i OSVČ, které odesílají žádost za uplynulý kalendářní měsíc. Konkrétní podmínky, které určují, kdo má na tuto podporu nárok, najdete na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí

Ministerstvo pro české občany připravilo také jednorázovou dávku mimořádné okamžité pomoci (MOP COVID-19). Dostupná je pro ty, kteří dovedou prokázat, že se kvůli koronavirovým opatřením dostali do finanční tísně. Poskytuje ji Úřad práce ČR, který při vyřizování žádosti posuzuje příjem všech osob ve společné domácnosti.