Zdroj: EKO-KOM

Jak vybírat plastové pytle do koše?

Minimalizace odpadů je velmi sympatický současný trend, avšak jen málokdo dosáhne toho, že by nepotřeboval mít doma odpadkový koš. Zvlášť nyní, kdy se v době pandemie opět zvyšuje spotřeba jednorázových pomůcek. Navíc, součástí koše neodmyslitelně bývá i plastový pytel. Víte, jak ho správně vybrat?

Ještě v nedávné minulosti si mohli lidé nechat o praktickém plastovém pytli v koši na odpad nechat jen zdát. Koš se většinou vyplnil novinami a po vynesení důkladně vymyl. Dnes už máme doma košů na odpad rovnou několik, z nichž je většina na ten tříděný. Stejně tak se změnilo i používání koše. Místo novin do něj většina z nás vkládá plastové sáčky a místo vynášení odpadu v koši, chodíme k popelnici pouze s naplněným pytlem.

Správný výběr pytle do koše – jak na něj?

Sáčků na odpad je na trhu nepřeberné množství. Jak zvolit ten pravý?

Samozřejmě by měl být nepropustný, jinak bychom si oproti dříve využívaným novinám příliš nepolepšili. Měl by být také dostatečně silný, aby se cestou k popelnicím neroztrhl. Špatný výběr sáčku na odpad vede nejen k podobným nepříjemnostem, ale navíc je drahý a neekologický. Nejenže slabých pytlů musíme použít víc, čímž se prodražují, ale ještě k tomu můžeme připočítat čas a energii strávené úklidem…

Proto bychom se při výběru pytle na odpad měli zaměřit na druh použitého materiálu, jeho tloušťku a pevnost.

Každý druh odpadu vyžaduje trochu jiné zacházení. Při výběru je tak v první řadě třeba určit naše potřeby. Jedna věc je totiž odpad po odpolední svačině v parku, a zcela jiná je odpad v domácnosti čtyřčlenné rodiny.

Pokud hledáme skutečně odolný pytel, nejlépe nám poslouží takový, který je vyroben z nízkohustotního polyethylenu – LDPE, neboli igelitu. Ideální je, pokud jeho součástí je i zatahovací páska.

Pytle z vysokohustotního polyethylenu – HDPE, známe pod názvem mikrotenové. Tento materiál je velmi náchylný k protržení a prasknutí, hodí se tak spíše na lehčí odpady jako plasty nebo hliníkové plechovky.

Jak je to s ekologickými sáčky?

Podle pokusu z roku 2015 se ekologické sáčky na odpad rozkládají velmi pomalu a při jejich rozkladu vznikají navíc plastové mikročástice, které představují potenciální riziko. Co tedy dělat, pokud chceme být k přírodě ohleduplní, ale přitom se příliš neomezovat v pohodlí?

Nejlepším způsobem je omezit produkci odpadů. A ty, které můžeme, tak správně vytřídit do barevných kontejnerů.