Zdroj: dotFOX

Jaká je spotřeba plynu a elektřiny v bytě? Průměrnou výši ovlivňuje řada faktorů

Jaká je průměrná spotřeba plynu a elektřiny v českých domácnostech? Otázka, na kterou není jednotná odpověď. Záleží na velikosti bytu či domu, na počtu osob v rodině i na zvyklostech, velkou roli v ročním vyúčtování pak hraje také samotný dodavatel energií.

Spotřeba energií je velmi individuální záležitostí. Mohou být dvě čtyřčlenné rodiny, které bydlí ve stejně velkých bytech a které plyn využívají na vytápění, ohřev vody a vaření a elektřinu na osvětlení a další domácí spotřebiče, a přesto každá bude za energie platit jinou částku. Kromě využití energií v domácnosti je totiž nutné brát v potaz i faktory, jako jsou například:

-        teplota v bytě,

-        energetická náročnost spotřebičů,

-        typ a stáří plynového kotle,

-        izolace stavby,

-        dodavatel plynu a elektřiny,

-        zvyklosti rodiny.

Plyn i elektřina vyjde levněji ty rodiny, které tráví více času mimo domov, toho, kdo je zvyklý trávit většinu dne v pohodlí svého bytu, pak čeká větší spotřeba. Stejně tak o celkových nákladech rozhoduje například způsob mytí nádobí i vaření, sprchování či napouštění vany nebo praní a sušení prádla.

Jak určit průměrnou spotřebu energií? Pro stanovení průměrné spotřeby je nutné počítat, počítat a počítat, s čímž může výrazně pomoci online kalkulačka plynu a elektřiny. Přesto se ale pojďme podívat na data, díky kterým se dostanete alespoň do obrazu.

K čemu všemu doma používáte plyn?

-        U vaření činí průměrná roční spotřeba 200 kWh na osobu.

-        U ohřevu vody činí průměrná roční spotřeba 1 430 kWh na osobu.

-        U vytápění činí průměrná roční spotřeba 100 kWh na m2.

V případě garsonky o rozloze 30 m2, pak počítejte se spotřebou v rozmezí od 3 000 do 3 600 kWh, u většího bytu do 75 m2 se mohou náklady vyšplhat až k 9 000 kWh a u bytů o velikosti 120 m2 se udává průměrná spotřeba 12 000 až 14 400 kWh, mít levný plyn se v tomto případě už vyplatí.

Co se členů rodiny týká, nelze říct, že výše uvedenou spotřebu stačí vynásobit počtem osob. S jakými údaji lze tedy pracovat?

-        Ohřev vody plynem 2 580 kWh a vaření na plynu 365 kWh za 2 osoby.

-        Ohřev vody plynem 3 720 kWh a vaření na plynu 545 kWh za 3 osoby.

-        Ohřev vody plynem 4 590 kWh a vaření na plynu 730 kWh za 4 osoby.

K čemu všemu doma používáte elektřinu?

-        U osvětlení a el. spotřebičů činí roční spotřeba 1 100 kWh na osobu.

-        U vaření činí roční spotřeba 200 kWh na osobu.

-        U ohřevu vodu činí roční spotřeba 1 000 kWh na osobu.

-        U vytápění činí roční spotřeba 110 kWh na m2.

Využití dané komodity hraje velkou roli ve spotřebě a v celkových nákladech. Samozřejmě čím více plyn v domácnosti využíváte, tím více je zapotřebí se na spotřebu a cenu zaměřit, proto je důležité porovnat ceny plynu a elektřiny především u vytápění, kde rozdíly v rámci jednotlivých dodavatelů energií mohou být značné.