Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg Zdroj: Foto ara

Whoopi svou známou tvář propůjčila vložkám na inkontinenci
Whoopi jako Mona Lisa
Whoopi jako Eva v Ráji
Whoopi propaguje vložky na inkontinenci
Whoopi jako Johanka z Arku
13
Fotogalerie

Sestra v akci s prořízlou pusou. Herečka Whoopi Goldbergová slaví 65. narozeniny

Její hvězda nejvíce zářila v 80. a 90. letech, kdy spolupracovala například s režisérem Stevenem Spielbergem. Stala se také jednou z nejvýznamnějších afroamerických hereček, dostala příležitost několikrát uvádět prestižní předávání Oscarů. Energická Whoopi Goldbergová se narodila 13. listopadu 1955. 

Dětství prožila v New Yorku na Manhattanu v rodině baptistického kněze a zdravotní sestřičky. Společnost jí dělal o šest let starší bratr. Goldbergová, která tehdy používala civilní jméno Caryn Elaine Johnsonová, studovala na katolické škole a věnovala se zpěvu. Chodila pravidelně do sboru, což jí vyneslo první představení na prknech, která znamenají svět. Jako malá totiž hrála v dětském divadle Heleny Rubinsteinové.

Debut pod dohledem Spielberga

V devatenácti letech otěhotněla s tehdejším manželem Alvinem Martinem a v roce 1973 se jí narodila dcera Alex. Mladá rodina se poté přestěhovala z New Yorku do Kalifornie. Zpočátku Goldbergová pracovala v márnici či jako pokladní, protože potřebovala peníze. Ve volném čase se ale věnovala divadlu, nastoupila do souboru Blake Street Hawkeyes a tam objevili její komediální talent. Mimo jiné do stejné skupiny docházela i zpěvačka Courtney Love.

Ve slunném státě si změnila jméno na Whoopi Goldbergová. Někdo by čekal, že Whoopi se odvíjí od nějakého romantického příběhu, ale opak je pravdou. „Trpěla jsem plynatostí a ostatní říkali, že jsem jako prdící polštářek,“ řekla začátkem devadesátých let v rozhovoru pro agenturu Reuters. Whoopi je zkrácenina pro anglické „whoopee cushion“, což se opravdu překládá jako prdící polštářek.

Kromě malých rolí v divadelních inscenacích přišla první nabídka na film. Mihla se v avantgardním snímku Citizen. Dále se často objevovala v sólových vystoupeních, kde si jí všiml režisér Mike Nichols. Byl očarován jejím smyslem pro humor a nabídl jí show na Broadwayi. Goldbergová poprvé vystoupila 24. října 1984.

O rok později debutovala ve filmu Purpurová barva, který má na svědomí Steven Spielberg. Snímek byl kritiky velmi oceňován, vyzdvihovali i mladou afroamerickou herečku. Whoopi si dokonce vysloužila nominaci na Oscara za nejlepší hereckou roli, sošku ale nevyhrála. Ocenění ale získala na Zlatých glóbech, které ovládla. Nabídky do filmů se jen hrnuly, a tak se herečka objevila v dalších sedmi snímcích. V tu dobu už byla dávno rozvedená a začínala randit s Davidem Claessenem. Manželství s holandským režisérem vydrželo ale pouhé tři roky.

Ó hepy dej!

Mnohem plodnější byla devadesátá léta. Po boku Patricka Swayzeho a Demi Moore si zahrála v dramatu Duch. Za tento snímek získala Oscara a její kariéra dosáhla pomyslného vrcholu. Její nejvýraznější role přišla v roce 1992, kdy pod taktovkou Emila Ardoliniho působila v titulní roli filmu Sestra v akci a také v jeho druhém dílu. Především scéna, kde s jedním z žáků zpívá píseň „Happy Day“, vešla do zlatého fondu kinematografie. Za zmínku stojí, že veškerá pěvecká čísla zvládla Whoopi sama.

Goldbergová si střihla roli i v kresleném snímku Lví král, kde propůjčila hlas jedné z hyen. Herečka se stala velmi uznávanou a úspěšnou, jako první Afroameričanka moderovala galavečer předávání Oscarů. Tento kousek zopakovala několikrát, naposledy v roce 2002. Svého času platila ze nejlépe vydělávající umělkyni ve svém oboru.

Antitrump

Podílela se dokonce na seriálu Star Trek, kde si několikrát zahrála. V novém miléniu ale neměla příliš štěstí na úspěšné filmy, za zmínku stojí dabing v animáku Toy Story 3. Její aktuální pole působnosti leží na divadelních prknech a v diskuzních pořadech.

Goldbergová je známá také svými názory, před dvěma lety na sebe upozornila, když se v přímém přenosu pohádala s bývalou soudkyní Jeanine Pirroovou. Whoopi totiž patří mezi odpůrkyně Donalda Trumpa, její kolegyně tehdy vyjádřila slova úcty, což herečku vyprovokovalo k přehnané reakci. Po prohraných volbách mu dokonce vzkázala: „Překousni to!“

Kromě politiky se angažuje v dodržování lidských práv či rozšiřuje povědomí o LGBT komunitě. Whoopi Goldbergová patří mezi populární herečky a je vzorem pro spoustu afroamerických lidí.