Trump vs. Biden

Trump vs. Biden Zdroj: E15.cz

Největší hromadný hazard v politice? Sázky na americké volby se pohybují v desítkách miliard

Snad poprvé od začátku pandemie z veřejné diskuze aspoň na pár dní zmizel koronavirus. Stalo se tak s příchodem dlouho očekávaných prezidentských voleb Spojených států. Obrovská mediální pozornost vyostřené události se promítla i do sázek. Lidé po celém světě měli do svých tipů údajně vložit jednu miliardu liber, v přepočtu přes 29 miliard korun.

Pokud se tento odhad Matthewa Shaddicka z britské společnosti GVC ukáže jako přesný, částka dvojnásobně překoná sázky z roku 2016. Tehdy Donald Trump zcela nečekaně porazil demokratickou kandidátku Hillary Clinotovou. „Je to dvakrát větší než v roce 2016, zcela jasně jde o největší politickou událost všech dob,“ komentoval Shaddick pro agenturu AFP. „Celosvětově by to letos mohlo překonat fotbal,“ dodal.

Nastolený trend navíc se možná bude ještě nějakou dobu držet. Podle Darrena Hughese, mluvčího londýnské společnosti Betfair, bude sázení pokračovat až do chvíle, kdy bude oznámen jasný vítěz. „Pokud, jak někteří předpovídali, sčítání hlasů potrvá dny nebo týdny, necháme to otevřené,“ uvedl pro CNN.

Britský gigant kromě rekordních celkových čísel zaznamenal i největší jednorázovou sázku na politickou událost v historii. Někdo údajně věřil ve vítězství Joea Bidena natolik, že na něj vsadil neuvěřitelný milion liber, přes 29 milionů korun. Pokud se tedy danému jedinci poštěstí a demokratický kandidát Trumpa porazí, na účet se mu vrátí přes 1,5 milionu liber, asi 44 milionů korun.

Jedním z důvodů, proč lidé hromadně sází na letošní prezidentské volby je podle mluvčího společnosti William Hill Ruperta Adamse i Trumpův charakter. „Není pochyb o tom, že je jeho pestrá osobnost přitahuje i lidi, kteří by se o dění v USA jinak nezajímali,“ vysvětloval.

Srovnání se sportem

K nejsledovanějším televizním přenosům nejen v USA se pravidelně řadí Super Bowl (finálový zápas play-off NFL), který zároveň každý rok přiláká obrovské množství tipérů. Rekordní částku vsazenou na americký fotbal sázkové kanceláře zaznamenaly v roce 2018, kdy se utkaly celky Philadelphia Eagles a New England patriots. Lidé tehdy podle žebříčku BetFirm.com vsadili dohromady přes 158 milionů dolarů, tedy více než 3,5 miliardy korun.

V porovnání se Super Bowlem je ovšem důležité zmínit jeden podstatný rozdíl. Zatímco sázky na sportovní události ve Spojených státech jsou poměrně běžnou praxí, u voleb platí jiná pravidla. Tamní zákony totiž takové sázení téměř kompletně zakazuje.